Czy ktoś czytał? Czy ktoś zna? |
Autor |
Wiadomość |
Pierdomenico
Wiek: 36 Dołączyła: 15 Lip 2015 Posty: 6547 Skąd: Vinewood Hills
|
Wysłany: 2016-03-31, 11:33 Czy ktoś czytał? Czy ktoś zna?
|
|
|
Czasami jesteśmy ciekawi jakiegoś tytułu i czy ktoś z obecnych go zna, więc to dobre miejsce na takie ogóle dyskusje i wymianę opinii na temat różnych książek i autorów.
Jestem ciekawa czy ktoś czyta Jacka Dukaja? Konkretnie chodzi mi o "Lód" ale inne jego książki też jak najbardziej. |
|
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki! |
|
|
|
|
maat_
maat_
|
Wysłany: 2016-03-31, 11:38
|
|
|
Ach Dukaj! W krainie Niewiernych dostałam na gwiazdkę od mżonka gdy jeszcze nie był mżonkiem. Mina teściów bezcenna Czytałam też Król Bólu i Córka Łupieżcy. Co tu wiele mówić czyta się to inaczej,, ale warto. Odnoszę wrażenie pewnego upośledzenia postaci kobiecych
[ Dodano: 2016-03-31, 12:40 ]
A Hyperion Dana Simmonsa? Dla mnie coś niebywałego! Cała seria jest ucztą |
|
|
|
|
|
Pierdomenico
|
Wysłany: 2016-03-31, 12:47
|
|
|
maat_ upośledzone postaci? Teraz mnie zaciekawiłaś Jak skończę Mankella, bo już wzięłam się za kolejną to sprawdzę Dukaja. Trochę się tylko obawiałam czy nie jest to zbytnio udziwnione, ten cały świat no ale okaże się. Z polską fantastyką nie jestem zbytnio zapoznana, więc powoli chcę nadrabiać. "Achaja" Ziemiańskiego też mnie zainteresowała.
Dana nie czytałam. |
|
|
|
|
|
maat_
maat_
|
Wysłany: 2016-03-31, 13:29
|
|
|
Czytałam Achaję dobrze sie czyta. A Dukaj na maksa udziwniony, na powiedzmy 700 stronach Krainy Niewiernych kobiety i to na maksa dziwaczne są na kilku. Uwielbiam Polską i w ogóle słowiańską fantastykę - Rosyjską, Białoruską i Ukraińską
[ Dodano: 2016-03-31, 14:48 ]
Z tych, których czytałąm wszystko lub prawie wszystko to lubię tak:
Piekara, Komuda, Pilipiuk, Zagańczyk, Wasiljew, Szkolnikowa, Sobota, Sawicki, Sapkowski, Ratkiewicz, Patykiewicz, Pacyński, Olszówka, Mortka, Małecki, Łysiak tomasz, Lynch Scott, Lewandowski Konrad, Kres! , Kossakowska (żona Grzędowicza, pisze świetnie), Kosik!, Kornew, Kołodziejczak, Grzędowicz, Gromyko, Glukhovsky, Foryś, Dębski Rafał, Ćwiek, Bułyczow, Błotny, Bielanin,
Inni:
Zelazny, Zajdel, Simmons, Sanderson, Rothfuss, Rice, Prachette, Moore Christopher (genialne cudowne, zapłaczesz się ze śmiechu zacznij od Brudna Robota!!!!), MacDonald (hindupunk cudo!), Herbert, Harris C. S., Haggard, Gibson (Neuromancer - powieść która stworzyła cyberpunka), Crowley (o to się ciężko czyta), Croggon, Clarke !, Brett, Abercrombie,
Najwspanialsza, najgenialniejsza fantastyka kobieca jaką w życiu czytałam Carriger, do tego na wesoło i w wiktoriańskiej Anglii wilkołaków, wampirów itd
Spisywałam z mojej listy przeczytanych dlatego wyszło mi alfabetycznie |
|
|
|
|
|
Cascabel
|
Wysłany: 2016-03-31, 18:32
|
|
|
maat_, z wymienionych przez ciebie czytałam coś Piekary, Komudy, Pilipiuka, Kossakowskiej (uwielbiam wszystko, co napisała o aniołach, ale inne książki jakoś tak mi nie leżą...), no i Ćwieka (Kłamca ), Rice, coś Prachett'a i Christophera Moore'a (zgadzam się, można się popłakać ze śmiechu - Najgłupszy anioł jest moim ulubionym lekarstwem na przedświąteczną gorączkę )
No i Achaja! Genialna, choć Pomnika cesarzowej... nie tknęłam. Jakoś tak nie miałam okazji... |
|
_________________ - Kot to najlepszy pogromca problemów. Wystarczy przytulić, a on wymruczy smutki daleko precz! I wydrapie, i, "hhhh" powie, aż wszystkie uciekną sromotnie jak pokonane widmomyszy. Koty to prawdziwi bohaterowie, mówię ci!
Widmokot Nefer |
|
|
|
|
maat_
maat_
|
Wysłany: 2016-03-31, 19:59
|
|
|
To koniecznie Carriger!!!! koniecznie posiusiowujesz tak samo na na Moorze ale w kobiecych wiktoriańskich klimatach:
1. Bezduszna
2. Bezzmienna
3. Bezgrzeszna
Świetne są.
A czytałaś Kossakowskiej Takeshi 1 i 2 też świetne, no i genialny Grill galaktyka tez można momentami się na śmiać |
|
|
|
|
|
Cascabel
|
Wysłany: 2016-04-03, 11:39
|
|
|
maat_, Niestety, po "Zakonie krańca świata" i "Rudej sforze" nieco się zniechęciłam Nie byłam w stanie przez to przebrnąć. |
|
_________________ - Kot to najlepszy pogromca problemów. Wystarczy przytulić, a on wymruczy smutki daleko precz! I wydrapie, i, "hhhh" powie, aż wszystkie uciekną sromotnie jak pokonane widmomyszy. Koty to prawdziwi bohaterowie, mówię ci!
Widmokot Nefer |
|
|
|
|
maat_
maat_
|
Wysłany: 2016-04-03, 12:01
|
|
|
Cascabel, Ruda sfora ma świetną puentę, warto dobrnąć. a Zakon był słabszy. Za to Takeshi 1 i 2 świetne a przy Grillu się uśmiejesz |
|
|
|
|
|
Pierdomenico
|
Wysłany: 2017-01-03, 00:55
|
|
|
Bardzo lubię tematykę przetrwania, nie tylko w literaturze ale i w filmach. Macie ulubione książki tego typu? Najlepiej chodzi mi o życie na jakichś tropikalnych wyspach lub w górach, gdy jest pełno śniegu Szukam czegoś takiego jak skończę to, co teraz czytam. |
|
|
|
|
|
maat_
maat_
|
Wysłany: 2017-01-03, 08:55
|
|
|
Pierdomenico, Element przetrwania w górach w klimacie fantastyki postapokaliptycznej to "Dopóki nie zgasną gwiazdy" Piotra Patykiewicz. Dukaj to to nie jest, więc wzniosłości w tym nie ma, typowa literatura do szybkiego czytania |
|
|
|
|
|
Pierdomenico
|
Wysłany: 2017-01-03, 09:43
|
|
|
maat_, wszystko co nie jest Dukajem, jest dobre sprawdzę sobie, chociaż najbardziej mi zależy na takich bardziej realistycznych, bo przyznam, że właśnie ów wspomniany Dukaj, mnie skutecznie zraził póki co do tego typu polskiej literatury (żadna inna książka mnie tak nie wykończyła) |
|
|
|
|
|
maat_
maat_
|
Wysłany: 2017-01-03, 10:24
|
|
|
Pierdomenico, A nie nie! Tu Ci nic nie grozi! tu się czyta łatwo, wręcz samo się czyta. Dukaj powinien mieć jakieś ostrzeżenia na okładce
Mój ostatnio czytał o jakiejś nieudanej wyprawie wysokogórskiej, chyba o tej w której Polacy zginęli. Nie pamiętam tytułu, napisałam mu żeby podał tytuł ale jeszcze mi nie odpisał |
|
|
|
|
|
Pierdomenico
|
Wysłany: 2017-01-03, 10:27
|
|
|
maat_, ale beletrystyka, czy reportaż albo biografia? No ja nie mogę przeżyć tego, że mam takie dwie cegły jego, zajmują tyle co 4 lub nawet 6 normalnych książek Jeszcze się nie pozbyłam, może kiedyś dokończę khe, khem |
|
|
|
|
|
maat_
maat_
|
Wysłany: 2017-01-03, 10:29
|
|
|
Pierdomenico, Mżonkowiec czytał wspomnienia tego co przeżył, taka normalna książka, duzo śniegu, mocno zimno, urazy i brak schronienia, żadnych wydziwień |
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
Wiek: 30 Dołączyła: 23 Paź 2015 Posty: 7849 Skąd: Andromeda
|
Wysłany: 2017-03-08, 20:03
|
|
|
czy ktoś zna? ma? wie co to jest?
|
|
|
|
werniks
Lama Roku
|
Wysłany: 2017-03-09, 07:44
|
|
|
To jest "Encyklopedia stworów wszelakich".
[ Dodano: 2017-03-09, 07:45 ]
Mam nadzieję, że pomogłem. |
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
|
Wysłany: 2017-03-09, 13:19
|
|
|
werniks, hahaha xd
ale chcialabym wiedziec czy taka ksiazka istnieje i gdzie ją dostać. |
|
|
|
szczerbus9 [Usunięty]
|
Wysłany: 2017-03-09, 16:53
|
|
|
Znalazłem to cudo na jednym z serwisów czytelniczych...
https://www.wattpad.com/s...%B3w-wszelakich
wygląda to jakby jakiś użytkownik pisał od nowa bestariusz... przepatrzyłem kilka stworów i nawet ciekawie to wygląda... |
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
|
Wysłany: 2017-03-10, 03:49
|
|
|
szczerbus9, "z tond" D: |
|
|
|
szczerbus9 [Usunięty]
|
Wysłany: 2017-03-10, 18:16
|
|
|
BlueAlien, tak się zastanawiam z kąd to... a to z tond... czyli jednak czytasz...
Przyznaje się bez bicia, z poprawną pisownią jestem na bakier... dlatego pisałem ostrzeżenia o błędach... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
|