Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarystyka
Autor Wiadomość
Pierdomenico 

Wysłany: 2016-02-26, 22:29   Akwarystyka

Macie akwarium? Chcecie mieć? Jakie ryby podobają się wam najbardziej? (po za tymi smażonymi z frytkami?) :D Może macie żółwie, ślimaki, krewetki, raki? Może chcecie wrzucić fotki?

Akwarium miałam w sumie 3 razy. Raz jako małe dziecko i wtedy skończyło się to po pewnym czasie śmiercią wszystkich rybek niestety, nie miałam grzałki, ani filtra :(
Potem już było lepiej jednak popełniłam wielki błąd i za każdym razem miałam w obsadzie gupiki, które mnożyły się do takich ilości, że powstawała zupa rybna i trzeba było je oddawać, a ciężko się rozstać szczególnie że miały genialne kolory.

Ostatnie akwarium miało 54l, miałam tam teleskopa z gupikami. Potem miałam z gupikami pielęgniczki ramireza i polecam każdemu te genialne ryby! Pływają niesamowicie, jakby jechały w wodzie. Do tego jako jedyne ryby, gdy wkładałam rękę zawsze przypływały i ją lekko skubały w ogóle się nie bały. Raz też miały tarło ale ich jajka zostały pożarte :(

Piękne są :)

Teraz chcę mieć na dobry początek 25L tylko na bojka ewentualnie z krewetkami.

Wśród gości na kolacji jest fotograf. Gospodyni mówi:
- Robi Pan świetne zdjęcia! Musi mieć Pan drogi aparat!
Gość odchrząknął tylko. Wychodząc rzekł całując Gospodynie w rękę:
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-26, 22:32   

Pierdomenico napisał/a:
Do tego jako jedyne ryby, gdy wkładałam rękę zawsze przypływały i ją lekko skubały w ogóle się nie bały.

Są jeszcze inne rybki, które tak chętnie poskubią rękę - piranie....

Apparition
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-26, 22:33   

Miałem akwarium, dość długo nawet. Kiedyś nawet wykluły mi się glonojady, i to dużo, bo ze sto ich miałem :D porozdawałem większość, część sama padła, a część "zniknęła" jak wodę zmieniałem. Miałem jeszcze molinezje, welonki (które zjadały inne mniejsze rybki, i raz połknęła jedna molinezję i wypluła ją bez oka :D ), kirysy- czy jakoś tak- co tylko na dnie siedziały i jadły co tam spadło (takie odkurzacze).
O, i pamiętam jeszcze 2 Gurami :) I pewnie coś tam jeszcze, ale już nie pamiętam.
Ogólnie już bym nie chciał akwarium, dużo roboty, jak się za rzadko wodę wymienia, to się bagno robi. No i rybki, które zjadają siebie nawzajem :lapa:

Pierdomenico 

Wysłany: 2016-02-26, 22:38   

rzviro napisał/a:
Pierdomenico napisał/a:
Do tego jako jedyne ryby, gdy wkładałam rękę zawsze przypływały i ją lekko skubały w ogóle się nie bały.

Są jeszcze inne rybki, które tak chętnie poskubią rękę - piranie....Obrazek

A arowany to odgryzają od razu z ramieniem :D

Ogromne są, widziałam takie w bardzo długich zbiornikach wyglądało to jak gra w snake'a jeszcze się nie skończyła, a już musiała w bok skręcać...

[ Dodano: 2016-02-26, 22:42 ]
Apparition, jak chodzi o rybki które zjadają siebie nawzajem to gupiki są w tym mistrzami... Ledwo urodzi taka i już chce capnąć swojego małego ;) Akwarium jest fajne bo relaksuje ale ważna jest regularność bo jak właśnie się raz, drugi trzeci coś zaniecha to potem się zaczynają problemy z parametrami wody, chorować zaczynają itp.

Ale i tak wiele pozytywów z rybkami nie trzeba wychodzić na spacery! :]

[ Dodano: 2016-02-27, 02:55 ]
Podobają mi się bardzo zarośnięte akwaria:

panoramiczne to byłby szczyt, szczytów marzeń ale gdzie takiego grzmota postawić :D

Taki Teleskop to była moja ukochana rybka, mają wielki urok!

Chciałabym znowu je mieć kiedyś ale niestety dla nich trzeba mieć specjalne warunki i naprawdę ogromne akwaria - no i o pięknie zarośniętym można zapomnieć, jak dorośnie zacznie pożerać i wykopywać prawie wszystkie rośliny...

nie ma to jak rybka wielkości ręki :D w dobrych warunkach żyją naprawdę długo, bo z 20 lat i więcej... Jak ludzie je trzymają w kulach i innych ustrojstwach malutkich to i nie dożywają nawet połowy z tego wieku :(

Ogólnie to kulom powinno się powiedzieć stanowcze NIE!

Wśród gości na kolacji jest fotograf. Gospodyni mówi:
- Robi Pan świetne zdjęcia! Musi mieć Pan drogi aparat!
Gość odchrząknął tylko. Wychodząc rzekł całując Gospodynie w rękę:
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!

Odpowiedz do tematu