Macie akwarium? Chcecie mieć? Jakie ryby podobają się wam najbardziej? (po za tymi smażonymi z frytkami?) Może macie żółwie, ślimaki, krewetki, raki? Może chcecie wrzucić fotki?
Akwarium miałam w sumie 3 razy. Raz jako małe dziecko i wtedy skończyło się to po pewnym czasie śmiercią wszystkich rybek niestety, nie miałam grzałki, ani filtra
Potem już było lepiej jednak popełniłam wielki błąd i za każdym razem miałam w obsadzie gupiki, które mnożyły się do takich ilości, że powstawała zupa rybna i trzeba było je oddawać, a ciężko się rozstać szczególnie że miały genialne kolory.
Ostatnie akwarium miało 54l, miałam tam teleskopa z gupikami. Potem miałam z gupikami pielęgniczki ramireza i polecam każdemu te genialne ryby! Pływają niesamowicie, jakby jechały w wodzie. Do tego jako jedyne ryby, gdy wkładałam rękę zawsze przypływały i ją lekko skubały w ogóle się nie bały. Raz też miały tarło ale ich jajka zostały pożarte
Piękne są
Teraz chcę mieć na dobry początek 25L tylko na bojka ewentualnie z krewetkami.
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!
rzviro [Usunięty]
Wysłany: 2016-02-26, 22:32
Pierdomenico napisał/a:
Do tego jako jedyne ryby, gdy wkładałam rękę zawsze przypływały i ją lekko skubały w ogóle się nie bały.
Są jeszcze inne rybki, które tak chętnie poskubią rękę - piranie....
Apparition [Usunięty]
Wysłany: 2016-02-26, 22:33
Miałem akwarium, dość długo nawet. Kiedyś nawet wykluły mi się glonojady, i to dużo, bo ze sto ich miałem porozdawałem większość, część sama padła, a część "zniknęła" jak wodę zmieniałem. Miałem jeszcze molinezje, welonki (które zjadały inne mniejsze rybki, i raz połknęła jedna molinezję i wypluła ją bez oka ), kirysy- czy jakoś tak- co tylko na dnie siedziały i jadły co tam spadło (takie odkurzacze).
O, i pamiętam jeszcze 2 Gurami I pewnie coś tam jeszcze, ale już nie pamiętam.
Ogólnie już bym nie chciał akwarium, dużo roboty, jak się za rzadko wodę wymienia, to się bagno robi. No i rybki, które zjadają siebie nawzajem
Do tego jako jedyne ryby, gdy wkładałam rękę zawsze przypływały i ją lekko skubały w ogóle się nie bały.
Są jeszcze inne rybki, które tak chętnie poskubią rękę - piranie....Obrazek
A arowany to odgryzają od razu z ramieniem
Ogromne są, widziałam takie w bardzo długich zbiornikach wyglądało to jak gra w snake'a jeszcze się nie skończyła, a już musiała w bok skręcać...
[ Dodano: 2016-02-26, 22:42 ] Apparition, jak chodzi o rybki które zjadają siebie nawzajem to gupiki są w tym mistrzami... Ledwo urodzi taka i już chce capnąć swojego małego Akwarium jest fajne bo relaksuje ale ważna jest regularność bo jak właśnie się raz, drugi trzeci coś zaniecha to potem się zaczynają problemy z parametrami wody, chorować zaczynają itp.
Ale i tak wiele pozytywów z rybkami nie trzeba wychodzić na spacery!
[ Dodano: 2016-02-27, 02:55 ]
Podobają mi się bardzo zarośnięte akwaria:
panoramiczne to byłby szczyt, szczytów marzeń ale gdzie takiego grzmota postawić
Taki Teleskop to była moja ukochana rybka, mają wielki urok!
Chciałabym znowu je mieć kiedyś ale niestety dla nich trzeba mieć specjalne warunki i naprawdę ogromne akwaria - no i o pięknie zarośniętym można zapomnieć, jak dorośnie zacznie pożerać i wykopywać prawie wszystkie rośliny...
nie ma to jak rybka wielkości ręki w dobrych warunkach żyją naprawdę długo, bo z 20 lat i więcej... Jak ludzie je trzymają w kulach i innych ustrojstwach malutkich to i nie dożywają nawet połowy z tego wieku
Ogólnie to kulom powinno się powiedzieć stanowcze NIE!
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum