Baśniowo-mityczne seriale dla dorosłych |
Autor |
Wiadomość |
Cascabel

|
Wysłany: 2016-04-06, 20:02 Baśniowo-mityczne seriale dla dorosłych
|
|
|
Wbrew pozorom, podobnie jak zwykłe baśnie - niekoniecznie dla dzieci. Znacie? Oglądacie? Coś polecacie?
Sama mogę wymienić dwa.
- Once Upon a Time (oraz dodatek "Once Upon a Time in the Wonderland"), tłumaczone jako "Dawno, dawno temu". Zabawa bajkami, nieco inne podejścia, mniej grzeczne wersje znanych historii - sama uwielbiam motyw czerwonego kapturka, będącego jednocześnie wilkiem, czyli Ruby, uwielbiam Rumpelsztyka oraz Asa Kier No i Regina - dla takich strojów, jak te które ona nosi na pewno zaczęłabym chodzić w sukienkach . Seria trzecia, o Piotrusiu Panie to dla mnie dodatkowy smaczek - po raz pierwszy, zamiast słodkiej historyjki o chłopcu, który nie chciał dorosnąć, stworzono coś dla dorosłych, coś... mrocznego.
- Grimm. Nie do końca bajkowa atmosfera, dużo morderstw oraz detektyw, rozwiązujący kolejne zagadki, gdzie z reguły rozwiązanie jest jedno - potwory, widziane tylko przez osoby będące "Grimmami" W końcu każdy z tych potworów ma ludzką twarz...
- Sleepy Hollow - serial osadzony we współczesności, gdzie również mamy, tym razem panią detektyw, mężczyznę z czasów wojny secesyjnej który nagle obudził się w naszym świecie, nieco potworów, czarownic i zagadek, a to wszystko w ramach powstrzymania apokalipsy
- Bibliotekarze - kontynuacja serii filmów o Bibliotekarzu - przynajmniej pierwsza seria względnie niezła.
Ups... miały być dwa, a wyszły cztery. Jak? Ktoś widział? Polubił, nie polubił? A może zna coś innego? |
|
|
|
|
 |
werniks
Lama Roku

|
Wysłany: 2016-04-06, 21:06
|
|
|
Włatcy Móch |
|
|
|
|
 |
szczerbus9 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-07, 18:49
|
|
|
werniks, jeżeli przytaczasz Władców, nie zapominaj, że Bartek zrobił też 1000 złych uczynków. Jak dla mnie ciekawsza fabuła, ale szkoda, że tylko kilka odcinków.
Wspominając Władców, należy też pamiętać o domniemanym pierwowzorze, czyli South Park, dziwne, że na tak duży serial i słynne stwierdzenie producenta, że 13 lat robią wszystko, by zdjęli ich z anteny (może ktoś się dokopie do tego wywiadu), pamiętam jeden odcinek, w którym zdjęli Terenc-a i Filip-a z anteny i zastąpili dziewczynami, a szczególnie legendarnego wojownika szos... |
|
|
|
|
 |
werniks
Lama Roku

|
Wysłany: 2016-04-07, 19:29
|
|
|
szczerbus9, ale ja żartowałem tylko.
Anie to baśniowe, ani mityczne. |
|
|
|
|
 |
szczerbus9 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-04-07, 19:33
|
|
|
werniks, ale da dorosłych... uczynki już są bardziej baśniowo mitologicznie, wywalone z piekła diabły udają rodzinkę... |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
|