Poprzedni temat «» Następny temat
TW Bolek
Autor Wiadomość
Laviol 
Laviol

Wysłany: 2016-02-22, 19:50   TW Bolek

Zauważyliście rozbieżność pomiędzy podawanymi numerami TW Bolka?
W wielu miejscach podawany jest 12535, jak choćby tu http://demotywatory.pl/4621254#comments
A w filmie 14713 https://youtu.be/1PhepZymZaQ?t=978

asandi 

Wysłany: 2016-02-22, 19:54   

Ale faza ja pierd*** :D

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-22, 19:55   

Laviol, nie twierdzę, że Wałęsa jest czysty, ale zrobić komuś teczkę nie było i nie jest żadnym problemem. Szczególnie, że te akta znajdowały się w domu jednego z największych bandytów prl-u. Pytanie, w co chcemy wierzyć?

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2016-02-22, 20:01   

Ja w ogóle nic nie twierdzę :D Tak mi się rzuciło w oczy to się dzielę.
Zanim wyrobię sobie zdanie zwykle lubię poznać fakty/opinie dwóch stron. Chyba, że już mam zdanie na dany temat na podstawie własnych obserwacji ;)

asandi 

Wysłany: 2016-02-22, 20:03   

Tak sobie myślę niech skonam, ale czasami trzeba mieć w dupie to co mówią inni i jeśli jest czysty to po co się tak denerwuje, jakby nie miał nic do ukrycia to by tak nie spinał dupy.

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-22, 20:19   

asandi, myślę, że gdyby Tobie ktoś przez 30 lat obrabiał doopę gdzie tylko się da, też byłbyś wkurzony; ja na pewno....

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2016-02-22, 20:21   

No właśnie - dlaczego? Tu mamy możliwość przyjrzenia się nie tylko opiniom obecnym, ale i pewnemu ciągowi wydarzeń. Choć dla mnie ważna jest w tym wszystkim psychologia i socjologia ;)

Cascabel 

Wysłany: 2016-02-22, 21:17   

Mam wrażenie że robi się burze w szklance wody - każdy człowiek popełnia błędy i sądzę, że na każdego by się coś znalazło, nikt nie będzie czysty jak łza i zaraz wszyscy o tym zapomną... bo tak jest zawsze.
- Kot to najlepszy pogromca problemów. Wystarczy przytulić, a on wymruczy smutki daleko precz! I wydrapie, i, "hhhh" powie, aż wszystkie uciekną sromotnie jak pokonane widmomyszy. Koty to prawdziwi bohaterowie, mówię ci!
Widmokot Nefer

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-22, 21:20   

Cascabel, tego niektórzy nie dopuszczą do zapomnienia. Nie będę rzucał nazwiskami, ale ta "wojna" toczy się ok. 30 lat i trwać będzie pewnie jeszcze ze 30

ChaserJohnDoe 
ChaserJohnDoe

Wysłany: 2016-02-22, 21:21   

Wyciągnęli teki?! Szykuje się kolejny podatek wprowadzony po cichu.

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-22, 21:22   

ChaserJohnDoe, niewykluczone, ale idziemy w offtop

ChaserJohnDoe 
ChaserJohnDoe

Wysłany: 2016-02-22, 21:26   

Ale to niestety prawda, a puki rządzi PiS to na każdego znajdą tekę, więc trza uważać co się mówi i pisze.

Adrian1234 

Wysłany: 2016-02-23, 00:19   

Nigdy nie przepadałem za Wałęsą ale zrobił wiele dobrego dla Polski więc w to, że był tajnym współpracownikiem jakoś nie chce mi się wierzyć. Podpisać coś może i podpisał, jeżeli miał do wyboru zostać zamordowanym lub zgodzić się na współpracę to wybór nie jest trudny ale przecież nie musiał nic im zdradzać albo też podawać mylne informacje. Przecież Wałęsa jest jedną z najważniejszych postaci dzięki którym ostatecznie udało się Polsce odzyskać wolność więc podejrzewanie go o zdradzanie swoich i współpracę z wrogiem wydaje się być niedorzeczne. W ogóle ta sprawa jest jakaś podejrzana z tym nagłym pojawieniem się tych akt, tak jakby ktoś usilnie chciał z bohatera zrobić zdrajcę i kapusia.

werniks 
Lama Roku

Wysłany: 2016-02-23, 00:24   

Aż mi się przypomniało:

http://www.tomaszdedek.pl/oswiadczenie.htm

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-23, 00:31   

Adrian1234, to samo o aktach napisałem wyżej.

tajpan 

Wysłany: 2016-02-23, 10:56   

Kiedy miałem 10-12 lat, Wałęsa był dla mnie tylko krzykaczem i cwaniaczkiem z parciem na szkło. Chwilę później był gnojem, który jako przedstawiciel ZZ, dogaduje się z prywatnymi przedsiębiorcami na temat legalizowania grupowych zwolnień pracowników w razie strajków. Później był śmieszny (plusy dodatnie i ujemne) Potem przyszła kolej na zdrajcę, który doprowadził do utraty pracy tych, dzięki którym sam dorobił się majątku. Potem był sprzedawczykiem, który za kasę sprzedawał możliwość zjedzenia z nim posiłku.
Teraz już żadna wzmianka o nim nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Ani współpraca z SB, ani wzmianki o przywłaszczaniu kasy związkowej, ani o domniemanych orgiach. Jest dla mnie nikim.

Kasia111624 
Kasia111624

Wysłany: 2016-02-23, 15:31   

Dla mnie w tej sprawie jest tak wiele niewiadomych, że trudno wydać jakiś obiektywny osąd. Czemu dokumenty wypłynęły akurat teraz, gdy główny zainteresowany jest za granicą? Czemu Kiszczak chciał ich ujawnienia dopiero 5 lat po śmierci Wałęsy? Czemu IPN rzucił je tłuszczy na pożarcie przed ekspertyzą grafologa? Czemu Wałęsa plącze się w zeznaniach, raz twierdząc, że owszem coś tam podpisywał, a na drugi dzień idzie w zaparte, że nigdy go nie złamano? Jestem pesymistką i jak zwykle w sprawach politycznych obawiam się, że my szaraczki nigdy nie poznamy pełni prawdy.

K4mil 

Wysłany: 2016-02-23, 18:15   

Pewnie, że miło byłoby poznać prawdę, ale obecna zabawa teczkami ma wymiar czysto polityczny, jaki zresztą miała w tym kraju od zawsze...
Domniemana współpraca Wałęsy kończy się lata przed rolą jaką odegrał, a która to wykreowała go na jedną z ważniejszych postaci poprzedniego stulecia.
De facto więc, chcąc patrzeć na sprawę w miarę rozsądnie, wychodzi na to, że facet, który przysłużył się w bardzo istotny sposób do pokojowego upadku poprzedniego ustroju, w młodości miał epizod współpracy z reprezentującymi ów ustrój służbami.
Cóż, jest to niewątpliwie moralnie naganne i nie zasługuje na pochwałę, ale z drugiej strony czy przypadkiem Wałęsa nie zrehabilitował się za ową współpracę w sposób ze wszech miar możliwie najlepszy?

Chyba jednak nie bardzo. Część ludzi najwyraźniej woli bohaterów krystalicznie czystych (czyli de facto ich brak) od zwyczajnych ludzi. Mnie osobiście takie spojrzenie poraża.

No i co jest całej sprawie "najlepsze" i zasługujące na bezwzględną krytykę, to fakt, że jak na razie dzielimy skórę na niedźwiedziu, bo prawdziwość dokumentów nie została potwierdzona. Ciekaw jestem czy ci, którzy w tej chwili z takim zapałem szczują Wałęsę wyobrażają sobie sytuację w której okazałby się niewinnym?
Być może nie wyobrażają, bo "Bolek" jest trwałym elementem ich percepcji rzeczywistości i bez względu na to czy dokumenty zawierają prawdziwe zapisy, Wałęsa i tak zawsze będzie "Bolkiem", a "Bolek" Wałęsą.
Natomiast cała sytuacja jest dla nich tylko wyczekiwanym pretekstem by dać wyraz własnej histerii i z satysfakcją przyznać, że Wałęsa niczym bardziej niż oni sami się nie zasłużył. Ba, był agentem, a oni nie.

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-23, 18:27   

K4mil napisał/a:
Natomiast cała sytuacja jest dla nich tylko wyczekiwanym pretekstem by dać wyraz własnej histerii i z satysfakcją przyznać, że Wałęsa niczym bardziej niż oni sami się nie zasłużył. Ba, był agentem, a oni nie.

I - znając życie - oni siedzieli cichutko w domach albo jeszcze ciszej psioczyli (lub nie) na ówczesny ustrój, podczas gdy inni (Wałęsa też) walczyli w taki bądź inny sposób z panującym systemem .....

Odpowiedz do tematu