Poprzedni temat «» Następny temat
Życie w latach 90 tych
Autor Wiadomość
Pierdomenico 

Wysłany: 2015-07-30, 08:19   Życie w latach 90 tych

Na pewno wielu z Was pamięta te czasy... Tutaj opisujmy swoje refleksje, wspomnienia, to co się nam podobało lub nie.

Nagrywanie muzyki z radia na kasety, granie w krawężniki i brak placów zabaw, a i tak wszyscy bawili się przednio... Do tej pory wspominam swoje Tamagotchi i teraz dopiero żałuję, że wszystkie gdzieś wywaliłam :p

Moj_Kot_Lubi_Miauczec 
GG 54710888

Wysłany: 2015-07-30, 14:34   

Ja tylko pamiętam że był szał na Pokemony a ja nie miałam Polsatu ( bo miałam Cyfrę + a oni nie mieli wtedy umowy z Polsatem) także wszyscy się jarali poksami oprócz mnie. Ale za to byłam wielką fanką Dragon Balla!! :D

Ascara 

Wysłany: 2015-07-30, 20:26   

Haha, tak, kasety zawalone Ich Troje, ówczesnymi idolami większości nastolatek. :D
Pokemony oglądałam, bardzo się nimi jarałam! Ze dwa lata temu sobie nawet odświeżyłam kilka pierwszych odcinków, jednakże... Jakoś, nie wiedzieć czemu, już mnie nie ciekawiły. :aniołek: Ten szał na kapsle, haha!
Bajki na TVN o 14-ej, pamiętacie? :)
Ktoś dziś mnie opuścił w ten chmurny dzień słotny...
Kto? Nie wiem... Ktoś odszedł i jestem samotny...

~ L. Staff

Idealized

Wysłany: 2015-07-30, 20:50   

Z tego co sie orientuje to ich troje stalo sie modne juz po latach 90 :p

asandi 

Wysłany: 2015-09-08, 17:08   

Pamiętam jak za 5 złotych, mogłem kupić wszystko co było mi potrzebne do szczęścia.

Kasia111624 
Kasia111624

Wysłany: 2015-11-24, 16:58   

Gra w gumę, kapsle, oranżadki ne na sucho, "Czarodziejka z Księżyca" :D , pykanie w Mario i Contrę, Shadow Warrior, Prince of Persia, zabawa "w dom", łażenie po drzewach, w niedzielę "Idź na całość" :D

Pierdomenico 

Wysłany: 2015-11-25, 11:24   

Prince of Persia! Uwielbiałam to, ostatnio przypomniałam sobie o tej grze i jak zapisywało się te kody na końcu etapu, żeby potem przechodzić :) Łaziło się po drzewach, płotach, zrywało dzikie jabłka, szukało kijanek w strumykach... Wspaniałe wspomnienia.
Idź na całość to był obowiązkowy program, było jeszcze koło fortuny, kalambury i randka w ciemno :D Jak teraz pomyślę, jakie to durne było, kto chciałby iść do takiego programu, a czasem ten zawód w oczach po wyborze kogoś był wręcz namacalny ;)

Wśród gości na kolacji jest fotograf. Gospodyni mówi:
- Robi Pan świetne zdjęcia! Musi mieć Pan drogi aparat!
Gość odchrząknął tylko. Wychodząc rzekł całując Gospodynie w rękę:
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!

rzviro
[Usunięty]

Wysłany: 2016-01-23, 02:21   

Początek lat 90-tych to koniec szkoły, wakacje a po wakacjach ....... prezencik z MON-u, czyli tzw. bilecik. Nawet człowiek od szkoły nie zdążył na dobre odpocząć, a inna instytucja wzięła się za marnowanie jego czasu. A tyle dziewczyn czekało, żeby się nimi zająć
A po woju to już standard, czyli praca i wchodzenie w dorosłość :bezradny:
W drugiej połowie lat 90-tych Polska była krajem milionerów, bo każdy zarabiał po kilkanaście "baniek"

maat_ 
maat_

Wysłany: 2016-01-23, 09:21   

Pamiętacie ziołowe chipsy? Takie jakby robaczki.
Pamiętam też zimę w 1996 -26 utrzymywało się bardzo długo i odmroziłam sobie czubek lewego ucha. Jak to bolało!
Pamiętam szał na plecaki kostki i kurtki szwedki. Mama nie chciała mi takiej kurtki kupić i byłam załamana.
Pamiętam jak w moim mieście w 1992 roku otworzyli sklep papierniczy głównie niemieckimi artykułami. Byłam w szoku, że zeszyty mogą być kolorowe i z obrazkami na okładce, kartki gładkie i że mają już marginesy. Zaszyty były bardzo drogie i rodzice pozwolili mi kupić 2 do matematyki i polskiego. Jak mi było szkoda w nich pisać.
Jakoś w 93 pojawiła się moda na piórniki z zegarkiem. Ten zegarek to była taka skrzyneczka przyklejana na sam piórnik. Odpadała już po kilku dniach noszenia w plecaku i wtedy wszyscy tatusiowie mieli zagwostkę jak tę cholerę przykleić!

Adrian1234 

Wysłany: 2016-01-23, 13:54   

Jestem zaskoczony, że nie ma tu mojego komentarza :wow: . Ja lata 90te dobrze wspominam, czasy prawie beztroskiego dzieciństwa, biegałem wtedy całe dnie na podwórku a jak byłem jednak w domu to oglądałem Polonię 1 (zarówno Anime jak i seriale jak MacGyver czy Drużyna A) czy angielskojęzyczne cartoon network. Do tego to czasy wielkiego kolekcjonerstwa różnego rodzaju jak pierdółki z chipsów i gum ale również ulotki wyborcze, figurki dinozaurów, gadżety z Kaczora Donalda a nawet puszki. Oczywiście miałem tedy moją podróbkę Pegasusa (który zresztą sam był podróbką Nesa), pamiętam ten klimat gier i jak biegałem na rynek gdzie za 3zł można było wymienić kartridża na inny. Oczywiście miałem sporo zabawek a moimi ulubionymi były "ludziki" wśród których miałem 5 ludzików Gi.Joe (ale jeden szybko zaginął w akcji), 2 będące tańszą wersją tych pierwszych, 3 power rangers, batman i Spiderman którymi to bawiłem się prawie codziennie wszędzie gdzie się działo (w domu i poza nim) i w co się dało (stawali naprzeciw innym zabawkom jak robocop, transformery, żołnierzyki, dinozaury, resoraki, pluszaki itp). Fajne, naiwne czasy gdy jeszcze myślałem, że świat jest piękny i oferuje dużo wspaniałych rzeczy a ludzie są w większości dobrzy :) .

maat_ 
maat_

Wysłany: 2016-01-23, 14:48   

Kolekcjonowałam książki z serii: "Tak żyli ludzie", "Tajemnice zwierząt" I jeszcze jedna seria tzw. Kolorowa a maszynach i innych rzeczach

asandi 

Wysłany: 2016-01-23, 15:58   

Mimo, że miałem parę lat jak lata 90 żyły swoim życiem. To dobrze je pamiętam. W tamtych latach byłem bez telefonu, bez internetu i świetnie wiedziałem gdzie znajdę kumpli z którymi mogę się pobawić. Czułem się naprawdę bogaty mając 5 zł w kieszeni od babi albo mamy, wydawało mi wtedy, że mogę kupić cały sklep i byłym szczęśliwym. Lata 90 miały w sobie coś takiego, że jak ogląda się stare filmy zdjęcia to chciałby się za wszelką cenę wrócić do tych lat i nie wychodzić z osi czasu. Wszystko wydawało się łatwiejsze prostsze. Nikt tak bardzo nie przejmował się tym, co ktoś o nas myśli Ludzie byli uprzejmi życzliwi dla siebie. A teraz każdy jeden wbiłbym drugiej osobie nóż w plecy byle iść dalej przez życie. Żałuję, że nie urodziłem się w 1980 roku i i nie mogłem najlepszych lat życia przeżyć w latach 90, które były wspaniałym okresem dla wielu z nas.

werniks 
Lama Roku

Wysłany: 2016-01-23, 16:50   

Ja prawie nie pamiętam lat 90. Miałem lekko ponad 4 lata jak się skończyły. :I

asandi 

Wysłany: 2016-01-23, 16:57   

werniks, To żałuj bo to byl zupełnie inne czasy od tych teraz w którym panuje jeden wielki wyścig szczurów. ja miałem 9 lat jak się kończyły i trochę pamiętam ;)

werniks 
Lama Roku

Wysłany: 2016-01-23, 17:01   

2000-2005 wcale takie zły nie były. :v

Szczególnie jak się mieszkało z dala od wielkich miast. :v

Odpowiedz do tematu