Pogotujmy coś razem :) |
Autor |
Wiadomość |
Laviol
Laviol
Dołączyła: 02 Gru 2015 Posty: 1397
|
|
|
|
|
bezn
Duch, który przeczy
Dołączył: 19 Gru 2016 Posty: 9711
|
Wysłany: 2018-02-07, 19:37
|
|
|
Powiem szczerze, nie przepadam za chrustami sama nie miałam okazji smażyć ale moja ciocia robi całkiem zacne
Laviol, ten sposób na przykrywanie kulek z marmolady drugą porcją ciasta jest naprawdę genialny a i przepis jest ,,minimalistyczny" - to mi się podoba! |
|
|
|
|
|
maat_
maat_
Dołączyła: 16 Paź 2015 Posty: 12243
|
Wysłany: 2018-02-07, 19:37
|
|
|
Dziekuję |
|
|
|
|
|
Laviol
Laviol
Dołączyła: 02 Gru 2015 Posty: 1397
|
Wysłany: 2018-02-07, 19:44
|
|
|
bezn, mnie też, jutro się pokuszę o robienie |
|
|
|
|
|
Cascabel
Wiek: 31 Dołączyła: 03 Sty 2016 Posty: 3751
|
Wysłany: 2018-07-23, 18:19
|
|
|
Sos winegre po francusku: wersja bazowa i moja.
Bazową wersją są trzy łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy francuskiej (tak to się chyba u nas nazywa), łyżka czerwonego winegre, łyżka wody, sól i pieprz.
Na moje warianty podstawowe składa się:
- do bazowego przepisu dodać łyżkę miodu bądź syropu klonowego
- sok pomarańczowy (cztery łyżki), dodatkowa łyżeczka musztardy dijon, dwie łyżki syropu klonowego/miodu.
Warianty to są te przepisy, które od pewnego czasu próbuje ode mnie wyłudzić połowa rodziny |
|
_________________ - Kot to najlepszy pogromca problemów. Wystarczy przytulić, a on wymruczy smutki daleko precz! I wydrapie, i, "hhhh" powie, aż wszystkie uciekną sromotnie jak pokonane widmomyszy. Koty to prawdziwi bohaterowie, mówię ci!
Widmokot Nefer |
|
|
|
|
maat_
maat_
Dołączyła: 16 Paź 2015 Posty: 12243
|
Wysłany: 2019-01-08, 22:35
|
|
|
Mam przepis na sałatkę:
1 paczka rukoli
2 papryki czerwone
1 ogórek szklarniowy
2 cebule czerwone
sok z jednej cytryny
1 paczka mała omosy ryżowej
bazylia
rozmaryn
oregano
sól
pieprz
przyprawa czerwona papryka ostra
przepis:
rukoli korzonki oderwać, wywalić , a resztę do michy
papryki w niewielką kosteczkę 0.5cm do 1cm maks i do michy
ogóra w niewielką kosteczke i jak wyżej
cebule w cieniuteńkie piórka i do michy
wycisnąc cytrynę
ugotowac komose według przepisu, odcedzić i do michy
na to świeżą bazylię, oregano, rozmaryn,
potem pieprz/sól/paprykę ostra
wymieszać
MNIAM |
|
|
|
|
|
bezn
Duch, który przeczy
Dołączył: 19 Gru 2016 Posty: 9711
|
Wysłany: 2019-01-08, 22:50
|
|
|
Aż mi ślinka pociekła |
|
|
|
|
|
Laviol
Laviol
Dołączyła: 02 Gru 2015 Posty: 1397
|
Wysłany: 2019-04-22, 19:45
|
|
|
Na te święta wybrałam 2 przepisy na spróbowanie i udane
Pieczona biała kiełbasa \
https://www.kwestiasmaku....-biala-kielbasa
Jedna uwaga - drugie 45 min. bez przykrycia to przesada - cebula się przypaliła
Sernik na zimno
https://malacukierenka.pl/prosty-sernik-ciasteczkami-oreo.html
Masa serowa rewelacja!
Ponieważ ciasteczka oreo są dla mnie fuj ze względu na skład to na spód dałam podłużne biszkopty, masę bez dodatku ciastek i tylko polewę. Myślę, że można go też podawać w wersji w pucharkach. |
|
|
|
|
|
bezn
Duch, który przeczy
Dołączył: 19 Gru 2016 Posty: 9711
|
Wysłany: 2019-04-22, 20:10
|
|
|
Laviol, uwielbiam przepisy z tej strony - wypróbowałam już kilka i za każdym razem świetnie wychodzi i co najważniejsze- smakuje |
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
Wiek: 31 Dołączyła: 23 Paź 2015 Posty: 7849 Skąd: Andromeda
|
Wysłany: 2019-08-13, 16:30
|
|
|
Nie wiem gdzie to wrzucić, wrzucę tu
O to słoiki dżemu z mirabelek, pierwszy dżem w moim życiu więc nie wygląda zbyt zachęcająco xd
https://sta.sh/0j1pizvn0cz |
|
_________________
|
|
|
|
|
maat_
maat_
Dołączyła: 16 Paź 2015 Posty: 12243
|
Wysłany: 2019-08-13, 16:40
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasia111624
Kasia111624
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2015 Posty: 3714 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2019-08-13, 18:24
|
|
|
Jadłabym. |
|
_________________ - 'Dlaczego ona tak cię fascynuje?
- Nie ma drugiej takiej osoby na świecie. Ona nikogo nie potrzebuje. Czy na końcu musi czekać szaleństwo?' |
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
Wiek: 31 Dołączyła: 23 Paź 2015 Posty: 7849 Skąd: Andromeda
|
Wysłany: 2019-08-13, 18:26
|
|
|
|
|
_________________
|
|
|
|
|
bezn
Duch, który przeczy
Dołączył: 19 Gru 2016 Posty: 9711
|
Wysłany: 2019-08-13, 19:40
|
|
|
BlueAlien, myślałam, że wrzucisz nam przepis. Nie mniej gratulacje z powodu pierwszego wekowania |
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
Wiek: 31 Dołączyła: 23 Paź 2015 Posty: 7849 Skąd: Andromeda
|
Wysłany: 2019-08-13, 19:56
|
|
|
bezn,
Przepis bardzo prosty xd
- mirabelki zebrać, umyć, pozbyć się pestek
- wrzucić do garnka, sypać cukru i cukru żelującego i zelfixu
- gotować i gotować, około godziny ja gotowałam
Miałam ok 3 kilo mirabelek xd |
|
_________________
|
|
|
|
|
bezn
Duch, który przeczy
Dołączył: 19 Gru 2016 Posty: 9711
|
Wysłany: 2019-08-13, 19:58
|
|
|
BlueAlien, nie rozdrabniałaś mirabelek? |
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
Wiek: 31 Dołączyła: 23 Paź 2015 Posty: 7849 Skąd: Andromeda
|
Wysłany: 2019-08-13, 20:11
|
|
|
bezn, nie samo wyciąganie pestek je rozdrobnilo |
|
_________________
|
|
|
|
|
Laviol
Laviol
Dołączyła: 02 Gru 2015 Posty: 1397
|
Wysłany: 2019-08-13, 21:53
|
|
|
bezn, nie idź tą drogą
Mirabelki, jak wszystkie śliwki, zawierają dużo pektyn i nie ma potrzeby do nich dodawać ani żelfixu ani cukru żelującego, które zawierają w składzie pektynę. Mają ich tyle, że mirabelkówka, w której dałam tyle samo alkoholu co do innych owoców, po roku okazała się luźną galaretką i wymaga rozcieńczenia. Do mirabelek, i innych owoców bogatych w pektyny, wystarczy sam cukier i pogotować.
Żelfix i cukier żelujący stosuje się do owoców zawierających mało pektyn, po to, żeby ich nie gotować długo, bo to zabija witaminy i zmniejszyć ilość cukru. Nie tylko zdrowiej, ale też wyraźniej czuć smak owoców. W klasycznych konfiturach i dżemach daje się 0,5 - 1kg cukru na 1kg owoców, tylko gotuje inaczej, i długo, stąd różnica w konsystencji.
Dodanie żelfixu, cukru żelującego, samej pektyny czy agaru, pozwala skrócić czas gotowania do na tyle, żeby owoce się zagotowały i z 10-15 min. I dodaje się je na końcu, pogotować z 5 min. i można wrzucać w słoiki. No i dżemu wychodzi nieco więcej, bo tyle wody nie odparowuje. |
|
|
|
|
|
bezn
Duch, który przeczy
Dołączył: 19 Gru 2016 Posty: 9711
|
Wysłany: 2019-08-13, 22:01
|
|
|
Laviol, u nas jedynie ze ,,śliwkopodobnych" smaży się konfiturę. Do dżemów oprócz cukru dodajemy tylko źlefix. Ostatnio nam tak zgalaretkowała się nalewka z czerwonej porzeczki |
|
|
|
|
|
Kasia111624
Kasia111624
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2015 Posty: 3714 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2019-08-13, 22:13
|
|
|
bezn, po spożyciu takowej galaretki można na pytanie: 'Znowu piłeś/-aś' odpowiedzieć: 'Ani kropli!' |
|
_________________ - 'Dlaczego ona tak cię fascynuje?
- Nie ma drugiej takiej osoby na świecie. Ona nikogo nie potrzebuje. Czy na końcu musi czekać szaleństwo?' |
|
|
|
|
|