Poprzedni temat «» Następny temat
Całkowity zakaz aborcji
Autor Wiadomość
Dawidiusz92
[Usunięty]

Wysłany: 2015-09-11, 19:20   Całkowity zakaz aborcji

Sejm przyjął wniosek o odrzuceniu w pierwszym czytaniu obywatelskiego projektu wprowadzającego całkowity zakaz aborcji. Kaja Godek z Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej stwierdziła, że działania w Polsce dot. aborcji stawiają nasz kraj poniżej poziomu hitlerowskich Niemiec. Jej przemówienie wywołało burzę na sali sejmowej, kilkukrotnie było przerywane przez posłów koalicji.

Źródło: onet.pl

Jakie są Wasze zdania, czy aborcja powinna zostać całkowicie zakazana? Czy może lepsze jest aktualnie obowiązujące prawo. Może powinno być ono bardziej liberalne?

Ja jestem za aktualnym stanem. Każda para, a przede wszystkim kobieta powinna sama decydować o tym co zrobić. Lepiej, że jest to unormowane prawnie - inaczej byłaby samowolka. Zakazywać też nie można całkowicie, argumentując tym, że zabija się człowieka.

impala1967
[Usunięty]

Wysłany: 2015-09-11, 19:30   

Ja akurat mam styczność z ofiarami gwałtów i całkowity zakaz aborcji jest dla mnie nie do pomyślenia.

Uważam, że każda kobieta ma prawo do aborcji, nawet jeśli jej powodem jest np. bieda. Myślę, że część ludzi mściwie chce wprowadzić całkowity zakaz aborcji, bo obsesyjnie chce, żeby dziewczyny uprawiające seks po klubach zaszły w ciążę i urodziły. Nie chcą słyszeć, że kobiety z kasą zawsze znajdą sposób.

Hipokryzja do kwadratu jest wtedy, kiedy wszyscy Ci odmawiają aborcji "bo dobro dziecka", a jak to dziecko urodzisz, to zostajesz sam, bo dobro narodzonego dziecka większość ma w dupie. A jak jest na dodatek chore, to rodzice chodzą po ludziach i instytucjach i błagają o pomoc.

Argument z domem dziecka i adopcją też do mnie nie przemawia - bo ciąża i poród są wyczerpujące dla organizmu, zresztą sam poród może być szokiem dla kobiety.

Przyjaciółka ma 3 dzieci. Każde przez cesarkę. Jakby teraz wpadła, to ciąża zagraża jej życiu. Wiele na ten temat dyskutowałyśmy. Czy nie lepiej, żeby 3 dzieci miało mamę, niż 4 została sierotami?

Antybristler 

Wysłany: 2015-09-11, 20:04   

impala1967 napisał/a:
Ja akurat mam styczność z ofiarami gwałtów i całkowity zakaz aborcji jest dla mnie nie do pomyślenia.

Uważam, że każda kobieta ma prawo do aborcji, nawet jeśli jej powodem jest np. bieda. Myślę, że część ludzi mściwie chce wprowadzić całkowity zakaz aborcji, bo obsesyjnie chce, żeby dziewczyny uprawiające seks po klubach zaszły w ciążę i urodziły. Nie chcą słyszeć, że kobiety z kasą zawsze znajdą sposób.

Hipokryzja do kwadratu jest wtedy, kiedy wszyscy Ci odmawiają aborcji "bo dobro dziecka", a jak to dziecko urodzisz, to zostajesz sam, bo dobro narodzonego dziecka większość ma w dupie. A jak jest na dodatek chore, to rodzice chodzą po ludziach i instytucjach i błagają o pomoc.

Argument z domem dziecka i adopcją też do mnie nie przemawia - bo ciąża i poród są wyczerpujące dla organizmu, zresztą sam poród może być szokiem dla kobiety.

Przyjaciółka ma 3 dzieci. Każde przez cesarkę. Jakby teraz wpadła, to ciąża zagraża jej życiu. Wiele na ten temat dyskutowałyśmy. Czy nie lepiej, żeby 3 dzieci miało mamę, niż 4 została sierotami?

Jestem tego samego zdania.

A Żółw nie ma nic do gadania, bo i tak oni są z jajek.

Świat bez Żółwi byłby dużo mniej żółwiowy...

asandi 

Wysłany: 2015-09-11, 20:23   

Uważam, ze aborcja powinna być dostępna dla kobiet, których ciąża jest zagrożona, albo zostały wykorzystane seksualnie przez faceta.

Moj_Kot_Lubi_Miauczec 
GG 54710888

Wysłany: 2015-09-11, 20:43   Re: Całkowity zakaz aborcji

Dawidiusz92 napisał/a:
Sejm przyjął wniosek o odrzuceniu w pierwszym czytaniu obywatelskiego projektu wprowadzającego całkowity zakaz aborcji. Kaja Godek z Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej stwierdziła, że działania w Polsce dot. aborcji stawiają nasz kraj poniżej poziomu hitlerowskich Niemiec. Jej przemówienie wywołało burzę na sali sejmowej, kilkukrotnie było przerywane przez posłów koalicji.

Cóż mogę tylko powiedzieć, że bardzo się cieszę, że nasz kraj jest w tej kwestii niżej niż Hitlerowskie Niemcy. Jeśli ktoś uważa, że aborcja w III Rzeszy to była walka o prawa kobiet to odjechał i to mocno. Aborcja w III Rzeszy służyła do eliminowania jednostek słabych, które nie zasługiwały na miano "człowieka". Tak samo zresztą jak obozy koncentracyjne ( w części), jednym słowem - eugenika.

asandi 

Wysłany: 2015-09-11, 20:43   

obozy zagłady aborcja na dużo skale, i eksterminacja.!

Pierdomenico 

Wysłany: 2015-09-12, 09:14   

impala1967, Moj_Kot_Lubi_Miauczec, macie rację. Ja już nie mogę wysłuchiwać tych bredni, jakimi raczą nas "politycy". Ogólnie to co dzieje się na świecie obecnie, zmierza w bardzo złym kierunku. Tak jakby ludzie znowu chcieli się uwstecznić i nie patrząc na rozwój techniki, znowu zatoczyć koło do epoki mentalnego średniowiecza do którego już niewiele brakuje tak naprawdę. Zawsze tylko nieco inną to będzie miało formę ale zawsze ten sam schemat.

Przerywanie ciąży towarzyszyło ludziom od wieków. Były takie okresy, że ludzie traktowali to wręcz jak normalną kolej losu, nie było możliwości na dziecko, zagrażało życiu? To kobiety piły różne ziołowe specyfiki i poddawały się skrobankom. Czy to dobrze czy źle, nie mnie oceniać, bo to życie każdego i każdy sam ma swoje sumienie, swoje życie i sam będzie je przeżywać. Nie może być tak, że każdy krok, każda dziedzina życia jest przez wszelkie ustawy monitorowana i ścigana, nawet cholernego podjazdu przy schodach do własnego domu nie można zrobić bez pozwolenia, ja się pytam kiedy to ludzie z własnej woli chcieli stać się niewolnikami?

Najlepiej kazać rodzić kobietom dzieci, szczególnie z rodzin w których wódka leje się strumieniami i potem nie patrzeć się na problem głodnych, biednych często maltretowanych dzieci. Jak napisałaś impala1967, bogate zawsze znajdą sposób, a najbardziej uderza to w tych, którzy nie mają środków i często taka ciąża może być tragedią dla rodziny.

To czym się kończą takie ciąże jedna za drugą, szczególnie po 30 tym roku życia wiem aż za dobrze, bo w ten sposób umarła moja znajoma i nie jest to tak rzadki przypadek jak ludziom się wydaje. O tym się nie mówi, bo nikt nie chce zniechęcać do rodzenia ale ciąża to WIELKIE, niebezpieczeństwo dla życia kobiety i dziecka. Wiele jest możliwych powikłań, na to składa się cała masa rzeczy...

Wśród gości na kolacji jest fotograf. Gospodyni mówi:
- Robi Pan świetne zdjęcia! Musi mieć Pan drogi aparat!
Gość odchrząknął tylko. Wychodząc rzekł całując Gospodynie w rękę:
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!

asandi 

Wysłany: 2015-09-12, 17:08   

Wszystko co jest kontrowersyjne musi się wiązać z tym, że niektórzy ludzie nie będą się z tym zgadzać.

Odpowiedz do tematu