Polskie smaczki w zagranicznych filmach |
Autor |
Wiadomość |
Cascabel
|
Wysłany: 2018-06-23, 18:10 Polskie smaczki w zagranicznych filmach
|
|
|
Zwracacie na nie uwagę? Język polski w obcojęzycznych produkcjach, ścieżka dźwiękowa, role polaków za granicą, nawiązanie do naszej kultury i historii...
Ja w dwóch filmach zauważyłam już modlitwy po polsku w ścieżce dźwiękowej:
- Miasto Aniołów
- Song to song (dzisiaj obejrzane).
Poza tym język polski np. w Wodzie dla Słoni, albo anime, Ai no exorcist (wiadomość po polsku krwią na ścianie).
Wiele tego typu nawiązań jest także w Osobliwym domu Pani Peregrine, gdzie dziadek głównego bohatera jest polskim żydem który uciekł przed wojną. |
|
_________________ - Kot to najlepszy pogromca problemów. Wystarczy przytulić, a on wymruczy smutki daleko precz! I wydrapie, i, "hhhh" powie, aż wszystkie uciekną sromotnie jak pokonane widmomyszy. Koty to prawdziwi bohaterowie, mówię ci!
Widmokot Nefer |
|
|
|
|
werniks
Lama Roku
|
|
|
|
|
Koziu
koziu
|
Wysłany: 2018-06-23, 18:52
|
|
|
Cascabel, Wydaje mi się, ze do każdego kraju znaleźc można wiele nawiązań, a Polacy wiadomo wyszukują dla Polski |
|
_________________ Coś się kończy coś zaczyna |
|
|
|
|
Cascabel
|
Wysłany: 2018-06-23, 19:16
|
|
|
Koziu, pewnie ze tak. Ale to nie czyni tematu mniej interesujacym np. Bardzo polubilam jednego aktora o cudnym brytyjskim akcencie o... pochodzeniu polskim!
Z francuskich smaczkow moich ulubionych jest cytat z filmu Diabel ubiera sie u prady, a dokladniej z jego tlumaczenia polskiego. Po prostu uwielbiam zdanie "wcale mi nie jest desole" i uzywam kiedy sie da |
|
_________________ - Kot to najlepszy pogromca problemów. Wystarczy przytulić, a on wymruczy smutki daleko precz! I wydrapie, i, "hhhh" powie, aż wszystkie uciekną sromotnie jak pokonane widmomyszy. Koty to prawdziwi bohaterowie, mówię ci!
Widmokot Nefer |
|
|
|
|
Adrian1234
Wiek: 39 Dołączył: 02 Sie 2015 Posty: 5029 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
Wiek: 31 Dołączyła: 23 Paź 2015 Posty: 7849 Skąd: Andromeda
|
Wysłany: 2018-06-23, 20:57
|
|
|
Horror "Ouija: Narodziny zla:"
Opętana dziewczynka napisała po polsku jakieś wwpomnienia czy modlitwy Polaków z czasów drugiej wojny światowej |
|
|
|
KotMaAleAlaMaKota [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-06-24, 12:11
|
|
|
Jak demon to wiadomo, ze z Polski xD BlueAlien, tam cos chyba chodziło, że jakiś słowiański demon ja opętał, nie? |
|
|
|
|
|
Koziu
koziu
|
Wysłany: 2018-06-24, 13:15
|
|
|
KotMaAleAlaMaKota, Światłowód |
|
|
|
|
|
BlueAlien
BlueAlien AlienQueen
Wiek: 31 Dołączyła: 23 Paź 2015 Posty: 7849 Skąd: Andromeda
|
Wysłany: 2018-06-24, 13:37
|
|
|
Koziu, hahahaahahha xD
KotMaAleAlaMaKota, dokładnie nie pamiętam ale w trailerze było że to po polsku napisane xd więc to nie losowy słowiański xd |
|
|
|
Cascabel
|
Wysłany: 2019-05-05, 17:20
|
|
|
- Rok w Toskanii - polska ekipa remontowa i Czesław Miłosz
- serial Obsesja Eve - mąż Polak, Dominik, świadek morderstwa - polka (polska aktorka). I zrozumienie słowa decha xD oraz "idź do łóżka" |
|
Widmokot Nefer |
|
|
|
|
Koziu
koziu
|
Wysłany: 2019-05-05, 20:37
|
|
|
Cascabel, Pod słońcem Toskanii* Pamiętam jak mnie ciocia zawołała, że Polacy w filmie są |
|
|
|
|
|
|