Poprzedni temat «» Następny temat
Muzyka łagodzi obyczaje
Autor Wiadomość
Apparition
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-20, 16:52   Muzyka łagodzi obyczaje

Jakiej muzyki słuchacie? :) Konkretnego gatunku, czy raczej tego, co leci w radiu? Jaki utwór umila wam w tej chwili czas? U mnie w tej chwili leci Red Hot Chilli Peppers Snow :) Mi najlepiej słucha się rock'a, rzadziej już słucham metalu (nie to co kiedyś), i oczywiście trochę reggae.
Zapraszam do dzielenia się ulubionymi zespołami, gatunkami muzycznymi i utworami. A może sami coś tworzycie?

Dawidiusz92
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-21, 13:40   

Ja bardzo często słucham starych utworów. Niekoniecznie mam tu na myśli muzykę poważną, ale ten gatunek też bardzo lubię. W okresie pory letniej moje upodobania trochę się zmieniają i aktualnie słucham takich rzeczy. https://www.youtube.com/watch?v=cHHLHGNpCSA

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 11:50   

Ja uwielbiam Metal, różne jego podgatunki - Heavy, Black, Depressive, Death, Pagan, Viking... Chociaż ostatnio najbardziej lubuję te mroczne. ;) Oprócz Metalu lubię Dark Ambient, strasznie wciąga. No i oczywiście Rock. :)

I zarzucę dwoma nutkami, póki co te dwie piosenki biją wszystko. :D

https://www.youtube.com/watch?v=CjCNjOWIeMs
https://www.youtube.com/watch?v=6Z0JVH6e8O0

Trunajtt 

Wysłany: 2015-07-26, 19:29   

O, tego się nie spodziewałem, to znaczy "dziewczyny o perłowych włosach" ! Też to katuję od niedawna, kiedyś to w dzieciństwie słyszałem, i niedawno przypadkiem na to natrafiłem, radość była wielka :D .

Metalu nigdy nazbyt nie lubiłem, zawsze mi się kojarzyło z darciem się najgłośniej jak się da (bez urazy, tylko takie skojarzenie ;) ), ale niektóre kawałki słuchałem z przyjemnością.

Ja tam uwielbiam średniowieczną muzykę, celtycką i słowiańską, ale i germańska jest dobra. W nowszym wydaniu to właśnie przechodzi w taki "metal" więc można powiedzieć, że i poniekąd metalu słucham. Czasem wracałem do klasyki (klasyki typu Mozart ;) ), bo jakoś stały w muzyce nie jestem. Wtedy Vivaldi, Czajkowski, Mozart.. Krótki epizod z rapem był :P . No i pieśni wojskowe, i rock.. Chyba, że Linkin Park nie jest rockiem, bo słyszałem, że to raczej pop niż rock, a ja miernie się znam na tych rockach, metalach :głupek: .

Dawidiusz92
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 20:06   

Są takie piosenki, których pomimo, że się nie rozumie, słucha się z czystą przyjemnością. Oto mój przykład... https://www.youtube.com/watch?v=-00xG_kZRME Jakoś tak mi pachną lata '70-te no i przypominają mi się filmy z Louisem de Funesem... ;)

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 20:56   

Trunajtt napisał/a:
O, tego się nie spodziewałem, to znaczy "dziewczyny o perłowych włosach" ! Też to katuję od niedawna, kiedyś to w dzieciństwie słyszałem, i niedawno przypadkiem na to natrafiłem, radość była wielka :D .

W dzieciństwie to była moja ulubiona piosenka. :love: Potem przez kupę czasu nie słuchałam, wróciłam do tej piosenki kilka miesięcy temu. Jest taka cudna, genialna!

Cytat:
Metalu nigdy nazbyt nie lubiłem, zawsze mi się kojarzyło z darciem się najgłośniej jak się da (bez urazy, tylko takie skojarzenie ;) ), ale niektóre kawałki słuchałem z przyjemnością.

Jasne, każdy tak kojarzy muzykę metalową, ale wystarczy się trochę zagłębić, by wiedzieć, że nie zawsze tak jest. Przykład podałam wyżej. ;}

Trunajtt 

Wysłany: 2015-07-26, 21:12   

Hushabye napisał/a:
Trunajtt napisał/a:

W dzieciństwie to była moja ulubiona piosenka. :love: Potem przez kupę czasu nie słuchałam, wróciłam do tej piosenki kilka miesięcy temu. Jest taka cudna, genialna!

Cytat:

Jasne, każdy tak kojarzy muzykę metalową, ale wystarczy się trochę zagłębić, by wiedzieć, że nie zawsze tak jest. Przykład podałam wyżej. ;}

Nic się nie rozumie, ale melodia i słowa świetnie brzmią razem ;P. A swoją drogą, fajnie tam obrazki ktoś zamieścił w tym filmiku :)

Każdy? Kurcze, myślałem, że w jakiś sposób będę wyjątkowy.. No u mnie to każdy tylko metal, metal! Gdzie ja się wychowałem! Próbowałem się zagłębić, ale miałem takiego kolege, który wysyłał mi naprawdę najgorszą muzykę jaką moje uszy słyszały.. I zniechęciłem się kierując się prostym, krzywdzącym stereotypem metal - darcie "buzi".
Ale powiem Ci, że często coś podobnego słucham, jak to co wysłałaś, i nawet nie wiem, że jest to metal... ;P
No cóż, metal na zawsze zostanie dla mnie zagadką.

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 21:22   

Trunajtt napisał/a:
Nic się nie rozumie, ale melodia i słowa świetnie brzmią razem ;P. A swoją drogą, fajnie tam obrazki ktoś zamieścił w tym filmiku :)

Jak się włączy tekst, to nie jest tak źle. ;) W ciągu ostatnich kilku tygodni tyle razy przesłuchałam tej piosenki, że refren znam już na pamięć. :love:

Cytat:
Każdy? Kurcze, myślałem, że w jakiś sposób będę wyjątkowy.. No u mnie to każdy tylko metal, metal! Gdzie ja się wychowałem! Próbowałem się zagłębić, ale miałem takiego kolege, który wysyłał mi naprawdę najgorszą muzykę jaką moje uszy słyszały.. I zniechęciłem się kierując się prostym, krzywdzącym stereotypem metal - darcie "buzi".
Ale powiem Ci, że często coś podobnego słucham, jak to co wysłałaś, i nawet nie wiem, że jest to metal... ;P

Zapodam Ci jeszcze co nieco, jeśli pozwolisz. :D Tutaj piosenka tego samego zespołu, tylko że już męski wokal, w tej piosence wyżej gościnnie wystąpiła Tania Borsky.

https://www.youtube.com/watch?v=65_lah0z8K4

Ogólnie powiedziałabym, że damski wokal bardzo łagodzi te stereotypowe darcie mordy. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=7PHr2NHfCjo

Tarję miałam okazję zobaczyć na żywo w tamtym roku. Głos ma niesamowity! Teraz wyobraź sobie tę samą piosenkę w wersji np. blackmetalowej, gdzie mamy już typowe darcie mordy. :D Także, czasem wystarczy kobiecy głos, a metal staje się subtelniejszy. ;)

Trunajtt 

Wysłany: 2015-07-26, 21:31   

Hushabye napisał/a:
Trunajtt napisał/a:

Jak się włączy tekst, to nie jest tak źle. ;) W ciągu ostatnich kilku tygodni tyle razy przesłuchałam tej piosenki, że refren znam już na pamięć. :love:

Cytat:

Zapodam Ci jeszcze co nieco, jeśli pozwolisz. :D Tutaj piosenka tego samego zespołu, tylko że już męski wokal, w tej piosence wyżej gościnnie wystąpiła Tania Borsky.

https://www.youtube.com/watch?v=65_lah0z8K4

Ogólnie powiedziałabym, że damski wokal bardzo łagodzi te stereotypowe darcie mordy. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=7PHr2NHfCjo

Tarję miałam okazję zobaczyć na żywo w tamtym roku. Głos ma niesamowity! Teraz wyobraź sobie tę samą piosenkę w wersji np. blackmetalowej, gdzie mamy już typowe darcie mordy. :D Także, czasem wystarczy kobiecy głos, a metal staje się subtelniejszy. ;)

Hej! Oczywiście, że pozwolę, mimo tego, że w wielu sprawach jestem "beton", to w kwestii muzyki staram się być otwarty ;P. Refren też znam na pamięć, nawet sobie podśpiewują z wokalistą "la la lalalalaaa" ;) ! Ah, co do tej otwartości! Widzisz, podesłałaś mi link (ten drugi) z tą wokalistką! Ona śpiewała w Nightwish, czyż nie :D ? Kiedyś nie mogłem nawet sekundy wytrzymać, a teraz nawet na telefonie mam niektóre utwory jej ;P. Wręcz kocham ją tak platonicznie! Bo głos ma naprawdę nieziemski i po latach doceniłem. Ostatnio upodobałem sobie "Sleeping Sun" :) . Zgadzam się, damski głos na pewno czyni piosenkę możliwą do słuchania, jednak z tych dwóch linków co podałaś, to ten pierwszy muszę dawkowo przyswajać, bo mnie zaraz zacznie głowa boleć.. A zaczynał się wręcz tak spokojnie :P ! A druga piosenka naprawdę fajna, no, bo Tarja!
A swoją drogą gdzie ona śpiewała, że byłaś na jej koncercie ;) ? I co śpiewała?

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 21:36   

Cytat:
Hej! Oczywiście, że pozwolę, mimo tego, że w wielu sprawach jestem "beton", to w kwestii muzyki staram się być otwarty ;P. Refren też znam na pamięć, nawet sobie podśpiewują z wokalistą "la la lalalalaaa" ;) ! Ah, co do tej otwartości! Widzisz, podesłałaś mi link (ten drugi) z tą wokalistką! Ona śpiewała w Nightwish, czyż nie :D ? Kiedyś nie mogłem nawet sekundy wytrzymać, a teraz nawet na telefonie mam niektóre utwory jej ;P. Wręcz kocham ją tak platonicznie! Bo głos ma naprawdę nieziemski i po latach doceniłem. Ostatnio upodobałem sobie "Sleeping Sun" :) . Zgadzam się, damski głos na pewno czyni piosenkę możliwą do słuchania, jednak z tych dwóch linków co podałaś, to ten pierwszy muszę dawkowo przyswajać, bo mnie zaraz zacznie głowa boleć.. A zaczynał się wręcz tak spokojnie :P !

Owszem, ale odeszła już kupę lat temu. :> W sumie szkoda, bo Nightwish bez Tarji jest dziwny, za to Tarja idzie coraz bardziej do przodu. ;) Razem tworzyli idealną całość. Ja pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu ogólnie Hard Rock był dla mnie nieznośny, tak więc jest to kwestia przyzwyczajenia. :) Powoli, powoli, i potem już głowa nie będzie boleć. :D

[ Dodano: 2015-07-26, 22:39 ]
Trunajtt napisał/a:
druga piosenka naprawdę fajna, no, bo Tarja!

W tamtym roku w Katowicach, wtedy też wyszła jej nowa płyta Colours in the Dark - piosenka, którą podesłałam wyżej, pochodzi właśnie z tego albumu. Zagrała też kilka piosenek Nightwish, napewno Over the Hills and Far Away, nie wiem czy coś jeszcze, nie pamiętam. :głupek:

Trunajtt 

Wysłany: 2015-07-26, 21:53   

Hushabye napisał/a:
Cytat:
Hej! Oczywiście, że pozwolę, mimo tego, że w wielu sprawach jestem "beton", to w kwestii muzyki staram się być otwarty ;P. Refren też znam na pamięć, nawet sobie podśpiewują z wokalistą "la la lalalalaaa" ;) ! Ah, co do tej otwartości! Widzisz, podesłałaś mi link (ten drugi) z tą wokalistką! Ona śpiewała w Nightwish, czyż nie :D ? Kiedyś nie mogłem nawet sekundy wytrzymać, a teraz nawet na telefonie mam niektóre utwory jej ;P. Wręcz kocham ją tak platonicznie! Bo głos ma naprawdę nieziemski i po latach doceniłem. Ostatnio upodobałem sobie "Sleeping Sun" :) . Zgadzam się, damski głos na pewno czyni piosenkę możliwą do słuchania, jednak z tych dwóch linków co podałaś, to ten pierwszy muszę dawkowo przyswajać, bo mnie zaraz zacznie głowa boleć.. A zaczynał się wręcz tak spokojnie :P !

Owszem, ale odeszła już kupę lat temu. :> W sumie szkoda, bo Nightwish bez Tarji jest dziwny, za to Tarja idzie coraz bardziej do przodu. ;) Razem tworzyli idealną całość. Ja pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu ogólnie Hard Rock był dla mnie nieznośny, tak więc jest to kwestia przyzwyczajenia. :) Powoli, powoli, i potem już głowa nie będzie boleć. :D

[ Dodano: 2015-07-26, 22:39 ]
Trunajtt napisał/a:
druga piosenka naprawdę fajna, no, bo Tarja!

W tamtym roku w Katowicach, wtedy też wyszła jej nowa płyta Colours in the Dark - piosenka, którą podesłałam wyżej, pochodzi właśnie z tego albumu. Zagrała też kilka piosenek Nightwish, napewno Over the Hills and Far Away, nie wiem czy coś jeszcze, nie pamiętam. :głupek:

Ja Nightwish kojarzę tylko z nią, bez niej nie słyszałem żadnego ich utworu.. Ufam na słowo i powoli, powoli popróbuję różną muzykę, zwłaszcza, że moja już mi trochę zbrzydła.. O, wiem! Słucham z metalu jeszcze Evanescence! Chyba, że to nie metal.. Nie no, drze się troszkę, więc metal :8 . Ciekawe jak to na żywo jest usłyszeć taki głos.. Ja ogólnie na koncerty nie chodzę, zdarzyło się, że uległem namowom i poszedłem na ... Bednarka :głupek: . Nigdy więcej.

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 21:56   

Trunajtt napisał/a:
Ja Nightwish kojarzę tylko z nią, bez niej nie słyszałem żadnego ich utworu.. Ufam na słowo i powoli, powoli popróbuję różną muzykę, zwłaszcza, że moja już mi trochę zbrzydła.. O, wiem! Słucham z metalu jeszcze Evanescence! Chyba, że to nie metal.. Nie no, drze się troszkę, więc metal :8 . Ciekawe jak to na żywo jest usłyszeć taki głos.. Ja ogólnie na koncerty nie chodzę, zdarzyło się, że uległem namowom i poszedłem na ... Bednarka :głupek: . Nigdy więcej.

I nie słuchaj, nie warto, moim zdaniem. :( Evanescence kojarzę, ale nigdy nie słuchałam. ^^ Powiem Ci, że koncert to w gruncie rzeczy, cudowne doświadczenie (mniej cudowne, jeśli boisz się ludzi, ale to nie o tym tutaj). Pamiętam pierwszy koncert, na który poszłam - Judas Priest - to tak, jakby przenieść się w zupełnie inną rzeczywistość. :love: Żałuję strasznie, że nie mogłam być wczoraj na AC/DC. :( I na Def Leppard, w maju, echh, cóż, nie można mieć wszystkiego. :D

Trunajtt 

Wysłany: 2015-07-26, 22:02   

Hushabye napisał/a:
Trunajtt napisał/a:

I nie słuchaj, nie warto, moim zdaniem. :( Evanescence kojarzę, ale nigdy nie słuchałam. ^^ Powiem Ci, że koncert to w gruncie rzeczy, cudowne doświadczenie (mniej cudowne, jeśli boisz się ludzi, ale to nie o tym tutaj). Pamiętam pierwszy koncert, na który poszłam - Judas Priest - to tak, jakby przenieść się w zupełnie inną rzeczywistość. :love: Żałuję strasznie, że nie mogłam być wczoraj na AC/DC. :( I na Def Leppard, w maju, echh, cóż, nie można mieć wszystkiego. :D

Najpierw miałem się przyzwyczajać do metalu, teraz nie słuchać, no no! Judas Priest - znam... To znaczy on jest na mojej wyimaginowanej liście utworów zakazanych, pod groźbą bólu głowy ;P. Kolega raz mi dał słuchawkę.. Podziękowałem. O to na pewno znasz https://www.youtube.com/watch?v=3YxaaGgTQYM . No nie można mieć wszystkiego :D ! Ja żałowałem parę lat temu, że nie mogę być na koncercie Eminema w Polsce.. Znam ten ból!

Dawidiusz92
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 22:04   

Czas na mały przerywnik w Waszej dyskusji... Polecam... ;)
https://www.youtube.com/watch?v=vfBboBz3yoc

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 22:05   

Trunajtt napisał/a:
Najpierw miałem się przyzwyczajać do metalu, teraz nie słuchać, no no! Judas Priest - znam... To znaczy on jest na mojej wyimaginowanej liście utworów zakazanych, pod groźbą bólu głowy ;P. Kolega raz mi dał słuchawkę.. Podziękowałem. O to na pewno znasz https://www.youtube.com/watch?v=3YxaaGgTQYM . No nie można mieć wszystkiego :D ! Ja żałowałem parę lat temu, że nie mogę być na koncercie Eminema w Polsce.. Znam ten ból!

Znam, znam. ;) Heh, w gruncie rzeczy to jest często tak, że jest powiedzmy kilka fajnych koncertów w przeciągu krótkiego okresu czasu, i nie wiadomo, na który iść, a który odpuścić, więc odpuszcza się wszystkie. :P A potem przez kilka miesięcy totalna cisza. :D

Pierdomenico 

Wysłany: 2015-07-26, 22:07   

Swego czasu uwielbiałam ten zespół, to moja ulubiona wokalistka była, Simona Simons :D

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-07-26, 22:08   

Pierdomenico, Simona jest prześliczna. :3

Pierdomenico 

Wysłany: 2015-07-26, 22:24   

Jest piękna i to jak :D

https://www.youtube.com/watch?v=fjpNT-dLg-g

dalej w tym samym gatunku, obudziły się wspomnienia

Wśród gości na kolacji jest fotograf. Gospodyni mówi:
- Robi Pan świetne zdjęcia! Musi mieć Pan drogi aparat!
Gość odchrząknął tylko. Wychodząc rzekł całując Gospodynie w rękę:
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!

Moj_Kot_Lubi_Miauczec 
GG 54710888

Wysłany: 2015-07-26, 23:56   

Hey to i ja się włączę. Raczej mam dość nietypowy gust muzyczny, ale znajdę coś zjadliwego :)

https://www.youtube.com/watch?v=A76a_LNIYwE

https://www.youtube.com/watch?v=YZ6oKE47soQ

I oczywiście moja królowa !

https://www.youtube.com/watch?v=33_5MuXN3Qg

Pierdomenico 

Wysłany: 2015-07-27, 00:11   

Czemu nietypowy? Ta pierwsza piosenka jest bardzo fajna, nigdy nie słyszałam jej.

JPOP!!! Uwielbiam, podobnie jak koreańskie.

https://www.youtube.com/watch?v=ZKnlP3fqpak

Chyba poblokowali na YT niektóre jej piosenki bo znaleźć nie mogę niestety. Nami Amuro ma sporo fajnych też ale już ich też nie ma.

Wśród gości na kolacji jest fotograf. Gospodyni mówi:
- Robi Pan świetne zdjęcia! Musi mieć Pan drogi aparat!
Gość odchrząknął tylko. Wychodząc rzekł całując Gospodynie w rękę:
- Wybornie Pani gotuje! Musi mieć Pani drogie garnki!

Odpowiedz do tematu