Poprzedni temat «» Następny temat
Rocznica Powstania Warszawskiego
Autor Wiadomość
Apparition
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-01, 22:38   Rocznica Powstania Warszawskiego

Jak dobrze pamiętamy, dziś jest kolejna rocznica Powstania Warszawskiego. Uczcijmy wszyscy to wielkie Święto. Chwała wszystkim, którzy walczyli, oraz tym, którzy polegli.
Nasi przodkowie walczyli o lepsze jutro, o Niepodległą Polskę.
Zapamiętajmy tą datę 1 Sierpnia 1944.

Jeszcze coś, co chciałem wysłać:
https://www.youtube.com/watch?v=Mnxvdz65y8s
Bez względu na wszystko, nie zapominajmy!

Dawidiusz92
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-01, 22:44   

Drażliwy temat. Na pewno należy się pamięć tym ludziom. Walczyli o lepsze jutro, o wolność. Patrioci - bez wątpienia. Jednak z drugiej strony, irytuje mnie Powstanie Warszawskie. Nie Ci ludzie, ale człowiek, który wydał rozkaz walki. Jak doświadczony dowódca, teoretycznie zdrowo myśląca osoba, mogła wysłać nieuzbrojone dzieci przeciwko świetnie wyszkolonej i uzbrojonej po zęby armii Wehrmachtu? Liczyć na Rosjan? Kto wysyła dzieci na rzeź? Co to dało? bezn i zniszczenie.
To nie jest dzień do świętowania. Na pewno nie. Tu należy tylko pamiętać o odwadze i marzeniach tych poległych młodych i nie tylko, ludzi.
O tragediach się pamięta, ale nie świętuje. My Polacy jakoś nie potrafimy tego zrozumieć.

Apparition
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-01, 22:53   

@Dawiudiusz92 Ja to rozumiem. Odpowiedzialność ponoszą osoby, które tym dowodziły. Z roku na rok, coraz więcej rzeczy przemawia przeciw Powstaniu. Jednak jak napisałeś, nie można zapomnieć o Tych, którzy poświęcili swoje życie, dla przyszłych pokoleń. Drażliwy temat, owszem. Jednak nie chodzi mi o to, by kłócić się o to, czy Powstanie miało sens, czy nie. Chodzi mi o szacunek, dla wszystkich osób, które brały w nim udział, oraz Pamieć o Nich.

Moj_Kot_Lubi_Miauczec 
GG 54710888

Wysłany: 2015-08-02, 08:39   

Mam nadzieję, że tak samo zostaną uczczone Powstania Śląskie czy Wielkopolskie. Ta propaganda pro-warszawska strasznie mnie irytuje. Tym bardziej, że brak Śląska czy Wielkopolski odczulibyśmy dużo, dużo bardziej niż zwycięskie czy nawet brak Powstania Warszawskiego..

Hushabye
[Usunięty]

Wysłany: 2015-08-07, 21:27   

Piosenka o Powstaniu Warszawskim zespołu Marduk - uwaga, tekst dość brutalny:

https://www.youtube.com/watch?v=osmOH5Y3ZdU

Odpowiedz do tematu