Poprzedni temat «» Następny temat
Zdjęcia naszego autorstwa.
Autor Wiadomość
Laviol 
Laviol

Wysłany: 2015-12-04, 18:21   

ChodnikowyWilk Dzięki :)

Urywki świata - Tykocin

maat_ 
maat_

Wysłany: 2015-12-04, 18:23   

Laviol, Fajne zdjęcie! Kojarzy mi się z kadrem filmu z lat '40 - '50

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2015-12-04, 19:02   

maat_ I tak miało być. Udało się! :)

maat_ 
maat_

Wysłany: 2015-12-04, 19:04   

OOOO rozumiem sztukę :] !!!!

KotMaAleAlaMaKota
[Usunięty]

Wysłany: 2015-12-05, 11:45   

Mój kolega :]

A to zdjęcie było robione przez okno, dlatego pojawiła się lekko różowa plama na środku.
Widok z mojego pokoju, gdy jeszcze mieszkałam w rodzinnym mieście ;)

Antybristler 

Wysłany: 2015-12-05, 13:10   

Jakiś śmieszny zwierzak na ścianie:

Świat bez Żółwi byłby dużo mniej żółwiowy...

BlueAndBlack 

Wysłany: 2015-12-05, 19:24   

Laviol, Tykocin po prostu przecudowny! Światło na zdjęciu jest przepiękne. Jestem zauroczona. Mimo monochromu wszystko wydaje się być w kolorze (jeśli rozumiesz o co mi chodzi). :love:

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2015-12-06, 12:56   

BlueAndBlack napisał/a:
Mimo monochromu wszystko wydaje się być w kolorze (jeśli rozumiesz o co mi chodzi). :love:

Szczerze? Nie :D
Światło wtedy było trudne ze względu na nadchodzące i odchodzące chmury. Co chwilę się zmieniało i pamiętam, że dość długo stałam i szukałam odpowiedniego momentu.

Do kompletu Białystok

maat_ 
maat_

Wysłany: 2015-12-06, 13:27   

Cudny! Bardzo lubię Białystok! Tutaj za to dostrzegam klimat pocztówek z międzywojnia

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2015-12-06, 14:44   

Trochę jest taki klimat :)
A tu chyba trochę bardziej

Lublin

maat_ 
maat_

Wysłany: 2015-12-06, 17:25   

Świetne! Sepia i te niby rozmycia kojarzące się z upływem czasu.

Moris299

Wysłany: 2015-12-06, 18:45   

fuj ale robaki to wy wrzucajcie w linkach :ojoj:

białystok cudny

maat_ 
maat_

Wysłany: 2015-12-06, 19:04   

Moris299, Nie kumam

Moris299

Wysłany: 2015-12-06, 19:25   

czego? no wrzucili robaki fuuj bleee i w ogóle

a białystok fajne zdjęcia

maat_ 
maat_

Wysłany: 2015-12-06, 19:44   

Moris299, OOOO fuj nie zauważył!!! Gorzej ze mną!

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2015-12-06, 20:25   

Moris299 napisał/a:
fuj ale robaki to wy wrzucajcie w linkach :ojoj:

Postaram się pamiętać :)

BlueAndBlack 

Wysłany: 2015-12-06, 20:27   

Laviol napisał/a:
Światło wtedy było trudne ze względu na nadchodzące i odchodzące chmury. Co chwilę się zmieniało i pamiętam, że dość długo stałam i szukałam odpowiedniego momentu.

Co prawda długa droga do mistrza, wręcz sądzę, że nieosiągalna z takim samym skutkiem (bo taki mistrz jest tylko jeden) : http://blogs.egusd.net/co...ms-2-olo2v9.jpg - Ansel Adams, mistrz światłocienia, cudotwórca jeśli chodzi o krajobrazy. Polecam poznać, a jeśli znasz to się zagłębić, pracować, ćwiczyć, bo wydaje mi się, że to mogłoby być Twoją mocną stroną!

Wciąż jednak uważam, że zdjęcie jest prześliczne, mimo lekko wyjaranej drogi. Za pozwoleniem ściągnę na pulpit i z chęcią wrzucę do ps, żeby zmienić odrobinę tony. :>

A co do " Mimo monochromu wszystko wydaje się być w kolorze (jeśli rozumiesz o co mi chodzi). " - to objaśniam, że chodzi o szarości na zdjęciu, które są zachowane w jasnym odcieniu, a co za tym idzie wydaje się być ciepłe. Może tylko ja mam wrażenie takie. Nie wiem.

Białystok - nie powala, wygląda, jakbyś szła i cyknęła fotkę, bo zobaczyłaś budynek (typowo turystycznie :D ).
Nad Tykocinem mam wrażenie, jakbyś się zatrzymała, popracowała dłuższą chwilę, starała się, dostrzegła.

Mam nadzieję, że nic stąd Cię nie uraziło, czy coś. Po prostu widzę, że mam do czynienia z kimś, kto ogarnia w tym temacie, więc pozwoliłam sobie na analizę i komentarz :>

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2015-12-06, 21:46   

BlueAndBlack napisał/a:

Co prawda długa droga do mistrza, wręcz sądzę, że nieosiągalna z takim samym skutkiem (bo taki mistrz jest tylko jeden) : http://blogs.egusd.net/co...ms-2-olo2v9.jpg - Ansel Adams, mistrz światłocienia, cudotwórca jeśli chodzi o krajobrazy.

Świetne zdjęcia. Nie znałam go, ale to jak z malowaniem, paćkam, ale malarzy średnio ogarniam :D
BlueAndBlack napisał/a:
Polecam poznać, a jeśli znasz to się zagłębić, pracować, ćwiczyć, bo wydaje mi się, że to mogłoby być Twoją mocną stroną!

W malowaniu bardzo ważne jest dla mnie światło, a Rembrandt mistrzu. I to chyba przelazłao na focenie. Z kolei w fotografii polubiłam low key i to przeniosłam na malowanie pastelami. To takie najmojsze ;)
BlueAndBlack napisał/a:
Wciąż jednak uważam, że zdjęcie jest prześliczne, mimo lekko wyjaranej drogi. Za pozwoleniem ściągnę na pulpit i z chęcią wrzucę do ps, żeby zmienić odrobinę tony. :>

Nie krępuj się. To dla mnie komplement :)
Co do drogi masz rację, ciut jest, ale jak pisałam zmiany światła były bardzo szybkie. A ja nie mistrzunia :D

BlueAndBlack napisał/a:
A co do " Mimo monochromu wszystko wydaje się być w kolorze (jeśli rozumiesz o co mi chodzi). " - to objaśniam, że chodzi o szarości na zdjęciu, które są zachowane w jasnym odcieniu, a co za tym idzie wydaje się być ciepłe. Może tylko ja mam wrażenie takie. Nie wiem.

Po wyjaśnieniu i obejrzeniu zdjęć Adamsa kumam :D
BlueAndBlack napisał/a:
Białystok - nie powala, wygląda, jakbyś szła i cyknęła fotkę, bo zobaczyłaś budynek (typowo turystycznie :D ).
Nad Tykocinem mam wrażenie, jakbyś się zatrzymała, popracowała dłuższą chwilę, starała się, dostrzegła.

Świetna diagnoza :D W Białymstoku łaziłam z towarzystwem niefocącym i nie chciałam ich zatrzymywać. Zupełnie inaczej się łazi z fotomaniakami, bo wszyscy się opóźniają ;)
W Tykocinie łaziłam sama i miałam czas.
BlueAndBlack napisał/a:
Mam nadzieję, że nic stąd Cię nie uraziło, czy coś. Po prostu widzę, że mam do czynienia z kimś, kto ogarnia w tym temacie, więc pozwoliłam sobie na analizę i komentarz :>

Coś tam ogarniam... Nie czuję się urażona, bo tak się uczyłam focenia - właśnie z komentarzy, a sensowna krytyka pozwala się dalej rozwijać. Pochwały miłe sercu, ale bywa, że zatrzymują. Jak masz uwagi to chętnie poczytam :)

BlueAndBlack 

Wysłany: 2015-12-06, 21:56   

Ansel to mój ulubiony fotograf, jeśli chodzi o grę świateł i krajobrazy... Po prostu cudotwórca!

Może pokażesz też co malujesz? :D Z ogromną przyjemnością oglądnę!

To ogarnę w ps i podeśle Ci na pw :) .

Co do low key - zdecydowanie tak! Odnajduję się w tym 100 razy bardziej niż w high'u. Wysokie tony to nie moje klimaty.

Najlepiej się foci samemu :D Z kimś, w dodatku z kimś niecierpliwym wychodzi średnio, nudno, na szybko - a na zdjęciu to wychodzi. Wiem z doświadczenia. Jak chodziłam z kimś na zdjęcia to była mordęga. " No chodź już, co Ty tu widzisz ciekawego, pośpiesz się..." - teksty na porządku dziennym. Lepiej iść samemu.

Jak o mnie chodzi - nie jestem jakimś masterem na najwyższym lvl, ale uczę się fotografii już 3 rok i ogarniam dosyć temat.
Pamiętam, że jak poszłam do szkoły nie zauważałam, że kadr nie taki, że nie ma 3 podziału, że nie ma spirali, że krzywo :D :D :D Po kilku lekcjach, oglądaniu, zwracaniu uwagi - irytowało to tak samo, jak mała, czarna plamka na białym tle.

Jeśli Ty będziesz mieć coś do mojej twórczości to z chęcią posłucham i przyjmę do siebie, bo to jest zawsze 'inne' spojrzenie na coś, co samemu się zrobiło - otwiera gały i łeb, pozwala dostrzec więcej!

Laviol 
Laviol

Wysłany: 2015-12-06, 22:19   

No to jesteśmy dogadane :)
Szkoła związana z fotografią?
Co do kompozycji to było mi od początku łatwiej ze względu na malowanie, ale spirali dotąd nie widzę :D
Czasem zdjęcie staje się inspiracją do malowania, a czasem pstrykam coś tylko dla zapamiętania do malowania. Zdjęcie jest nieciekawe, ale bywa, że przetworzone daje fajny malunek.
Tu przypadek pierwszy:
Anemony

A zaraz wrzucę malowane na odpowiednim wątku.

Odpowiedz do tematu