|
Demotywatory.pl - Forum Nieoficjalne forum serwisu Demotywatory.pl stworzone przez użytkowników |
|
Kuchnia, Styl życia, Dom - Pogotujmy coś razem :)
Laviol - 2018-02-07, 19:34
bezn, dlatego dałam ten przepis
maat_, ja mam tylko ten, od Marii Disslowej. Sprawdziłam z książka, wszystko się zgadza, ale to nie jest typowy przepis. A tak w ogóle polecam jej stronę https://klaudynahebda.pl/
https://www.youtube.com/watch?v=vZJ1kU8adFo
bezn - 2018-02-07, 19:37
Powiem szczerze, nie przepadam za chrustami sama nie miałam okazji smażyć ale moja ciocia robi całkiem zacne
Laviol, ten sposób na przykrywanie kulek z marmolady drugą porcją ciasta jest naprawdę genialny a i przepis jest ,,minimalistyczny" - to mi się podoba!
maat_ - 2018-02-07, 19:37
Dziekuję
Laviol - 2018-02-07, 19:44
bezn, mnie też, jutro się pokuszę o robienie
Cascabel - 2018-07-23, 18:19
Sos winegre po francusku: wersja bazowa i moja.
Bazową wersją są trzy łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy francuskiej (tak to się chyba u nas nazywa), łyżka czerwonego winegre, łyżka wody, sól i pieprz.
Na moje warianty podstawowe składa się:
- do bazowego przepisu dodać łyżkę miodu bądź syropu klonowego
- sok pomarańczowy (cztery łyżki), dodatkowa łyżeczka musztardy dijon, dwie łyżki syropu klonowego/miodu.
Warianty to są te przepisy, które od pewnego czasu próbuje ode mnie wyłudzić połowa rodziny
maat_ - 2019-01-08, 22:35
Mam przepis na sałatkę:
1 paczka rukoli
2 papryki czerwone
1 ogórek szklarniowy
2 cebule czerwone
sok z jednej cytryny
1 paczka mała omosy ryżowej
bazylia
rozmaryn
oregano
sól
pieprz
przyprawa czerwona papryka ostra
przepis:
rukoli korzonki oderwać, wywalić , a resztę do michy
papryki w niewielką kosteczkę 0.5cm do 1cm maks i do michy
ogóra w niewielką kosteczke i jak wyżej
cebule w cieniuteńkie piórka i do michy
wycisnąc cytrynę
ugotowac komose według przepisu, odcedzić i do michy
na to świeżą bazylię, oregano, rozmaryn,
potem pieprz/sól/paprykę ostra
wymieszać
MNIAM
bezn - 2019-01-08, 22:50
Aż mi ślinka pociekła
Laviol - 2019-04-22, 19:45
Na te święta wybrałam 2 przepisy na spróbowanie i udane
Pieczona biała kiełbasa \
https://www.kwestiasmaku....-biala-kielbasa
Jedna uwaga - drugie 45 min. bez przykrycia to przesada - cebula się przypaliła
Sernik na zimno
https://malacukierenka.pl/prosty-sernik-ciasteczkami-oreo.html
Masa serowa rewelacja!
Ponieważ ciasteczka oreo są dla mnie fuj ze względu na skład to na spód dałam podłużne biszkopty, masę bez dodatku ciastek i tylko polewę. Myślę, że można go też podawać w wersji w pucharkach.
bezn - 2019-04-22, 20:10
Laviol, uwielbiam przepisy z tej strony - wypróbowałam już kilka i za każdym razem świetnie wychodzi i co najważniejsze- smakuje
BlueAlien - 2019-08-13, 16:30
Nie wiem gdzie to wrzucić, wrzucę tu
O to słoiki dżemu z mirabelek, pierwszy dżem w moim życiu więc nie wygląda zbyt zachęcająco xd
https://sta.sh/0j1pizvn0cz
maat_ - 2019-08-13, 16:40
Kasia111624 - 2019-08-13, 18:24
Jadłabym.
BlueAlien - 2019-08-13, 18:26
bezn - 2019-08-13, 19:40
BlueAlien, myślałam, że wrzucisz nam przepis. Nie mniej gratulacje z powodu pierwszego wekowania
BlueAlien - 2019-08-13, 19:56
bezn,
Przepis bardzo prosty xd
- mirabelki zebrać, umyć, pozbyć się pestek
- wrzucić do garnka, sypać cukru i cukru żelującego i zelfixu
- gotować i gotować, około godziny ja gotowałam
Miałam ok 3 kilo mirabelek xd
bezn - 2019-08-13, 19:58
BlueAlien, nie rozdrabniałaś mirabelek?
BlueAlien - 2019-08-13, 20:11
bezn, nie samo wyciąganie pestek je rozdrobnilo
Laviol - 2019-08-13, 21:53
bezn, nie idź tą drogą
Mirabelki, jak wszystkie śliwki, zawierają dużo pektyn i nie ma potrzeby do nich dodawać ani żelfixu ani cukru żelującego, które zawierają w składzie pektynę. Mają ich tyle, że mirabelkówka, w której dałam tyle samo alkoholu co do innych owoców, po roku okazała się luźną galaretką i wymaga rozcieńczenia. Do mirabelek, i innych owoców bogatych w pektyny, wystarczy sam cukier i pogotować.
Żelfix i cukier żelujący stosuje się do owoców zawierających mało pektyn, po to, żeby ich nie gotować długo, bo to zabija witaminy i zmniejszyć ilość cukru. Nie tylko zdrowiej, ale też wyraźniej czuć smak owoców. W klasycznych konfiturach i dżemach daje się 0,5 - 1kg cukru na 1kg owoców, tylko gotuje inaczej, i długo, stąd różnica w konsystencji.
Dodanie żelfixu, cukru żelującego, samej pektyny czy agaru, pozwala skrócić czas gotowania do na tyle, żeby owoce się zagotowały i z 10-15 min. I dodaje się je na końcu, pogotować z 5 min. i można wrzucać w słoiki. No i dżemu wychodzi nieco więcej, bo tyle wody nie odparowuje.
bezn - 2019-08-13, 22:01
Laviol, u nas jedynie ze ,,śliwkopodobnych" smaży się konfiturę. Do dżemów oprócz cukru dodajemy tylko źlefix. Ostatnio nam tak zgalaretkowała się nalewka z czerwonej porzeczki
Kasia111624 - 2019-08-13, 22:13
bezn, po spożyciu takowej galaretki można na pytanie: 'Znowu piłeś/-aś' odpowiedzieć: 'Ani kropli!'
|
|