Demotywatory.pl - Forum
Nieoficjalne forum serwisu Demotywatory.pl stworzone przez użytkowników

Kuchnia, Styl życia, Dom - Pogotujmy coś razem :)

Laviol - 2018-02-07, 19:34

bezn, dlatego dałam ten przepis :D

maat_, ja mam tylko ten, od Marii Disslowej. Sprawdziłam z książka, wszystko się zgadza, ale to nie jest typowy przepis. A tak w ogóle polecam jej stronę https://klaudynahebda.pl/

https://www.youtube.com/watch?v=vZJ1kU8adFo

bezn - 2018-02-07, 19:37

Powiem szczerze, nie przepadam za chrustami :( sama nie miałam okazji smażyć ale moja ciocia robi całkiem zacne


Laviol, ten sposób na przykrywanie kulek z marmolady drugą porcją ciasta jest naprawdę genialny a i przepis jest ,,minimalistyczny" - to mi się podoba! :D

maat_ - 2018-02-07, 19:37

Dziekuję
Laviol - 2018-02-07, 19:44

bezn, mnie też, jutro się pokuszę o robienie :D
Cascabel - 2018-07-23, 18:19

Sos winegre po francusku: wersja bazowa i moja.
Bazową wersją są trzy łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy francuskiej (tak to się chyba u nas nazywa), łyżka czerwonego winegre, łyżka wody, sól i pieprz.
Na moje warianty podstawowe składa się:
- do bazowego przepisu dodać łyżkę miodu bądź syropu klonowego
- sok pomarańczowy (cztery łyżki), dodatkowa łyżeczka musztardy dijon, dwie łyżki syropu klonowego/miodu.
Warianty to są te przepisy, które od pewnego czasu próbuje ode mnie wyłudzić połowa rodziny :)

maat_ - 2019-01-08, 22:35

Mam przepis na sałatkę:
1 paczka rukoli
2 papryki czerwone
1 ogórek szklarniowy
2 cebule czerwone
sok z jednej cytryny
1 paczka mała omosy ryżowej
bazylia
rozmaryn
oregano
sól
pieprz
przyprawa czerwona papryka ostra

przepis:
rukoli korzonki oderwać, wywalić , a resztę do michy
papryki w niewielką kosteczkę 0.5cm do 1cm maks i do michy
ogóra w niewielką kosteczke i jak wyżej
cebule w cieniuteńkie piórka i do michy
wycisnąc cytrynę
ugotowac komose według przepisu, odcedzić i do michy
na to świeżą bazylię, oregano, rozmaryn,
potem pieprz/sól/paprykę ostra
wymieszać
MNIAM

bezn - 2019-01-08, 22:50

Aż mi ślinka pociekła :liże:
Laviol - 2019-04-22, 19:45

Na te święta wybrałam 2 przepisy na spróbowanie i udane :)
Pieczona biała kiełbasa \
https://www.kwestiasmaku....-biala-kielbasa
Jedna uwaga - drugie 45 min. bez przykrycia to przesada - cebula się przypaliła

Sernik na zimno
https://malacukierenka.pl/prosty-sernik-ciasteczkami-oreo.html
Masa serowa rewelacja!
Ponieważ ciasteczka oreo są dla mnie fuj ze względu na skład to na spód dałam podłużne biszkopty, masę bez dodatku ciastek i tylko polewę. Myślę, że można go też podawać w wersji w pucharkach.

bezn - 2019-04-22, 20:10

Laviol, uwielbiam przepisy z tej strony - wypróbowałam już kilka i za każdym razem świetnie wychodzi i co najważniejsze- smakuje :D
BlueAlien - 2019-08-13, 16:30

Nie wiem gdzie to wrzucić, wrzucę tu

O to słoiki dżemu z mirabelek, pierwszy dżem w moim życiu więc nie wygląda zbyt zachęcająco xd

https://sta.sh/0j1pizvn0cz

maat_ - 2019-08-13, 16:40

:brawo:
Kasia111624 - 2019-08-13, 18:24

Jadłabym.
BlueAlien - 2019-08-13, 18:26

:D
bezn - 2019-08-13, 19:40

BlueAlien, myślałam, że wrzucisz nam przepis. Nie mniej gratulacje z powodu pierwszego wekowania :brawo:
BlueAlien - 2019-08-13, 19:56

bezn,

Przepis bardzo prosty xd

- mirabelki zebrać, umyć, pozbyć się pestek
- wrzucić do garnka, sypać cukru i cukru żelującego i zelfixu
- gotować i gotować, około godziny ja gotowałam
Miałam ok 3 kilo mirabelek xd

bezn - 2019-08-13, 19:58

BlueAlien, nie rozdrabniałaś mirabelek?
BlueAlien - 2019-08-13, 20:11

bezn, nie :) samo wyciąganie pestek je rozdrobnilo
Laviol - 2019-08-13, 21:53

bezn, nie idź tą drogą ;)
Mirabelki, jak wszystkie śliwki, zawierają dużo pektyn i nie ma potrzeby do nich dodawać ani żelfixu ani cukru żelującego, które zawierają w składzie pektynę. Mają ich tyle, że mirabelkówka, w której dałam tyle samo alkoholu co do innych owoców, po roku okazała się luźną galaretką i wymaga rozcieńczenia. Do mirabelek, i innych owoców bogatych w pektyny, wystarczy sam cukier i pogotować.
Żelfix i cukier żelujący stosuje się do owoców zawierających mało pektyn, po to, żeby ich nie gotować długo, bo to zabija witaminy i zmniejszyć ilość cukru. Nie tylko zdrowiej, ale też wyraźniej czuć smak owoców. W klasycznych konfiturach i dżemach daje się 0,5 - 1kg cukru na 1kg owoców, tylko gotuje inaczej, i długo, stąd różnica w konsystencji.
Dodanie żelfixu, cukru żelującego, samej pektyny czy agaru, pozwala skrócić czas gotowania do na tyle, żeby owoce się zagotowały i z 10-15 min. I dodaje się je na końcu, pogotować z 5 min. i można wrzucać w słoiki. No i dżemu wychodzi nieco więcej, bo tyle wody nie odparowuje.

bezn - 2019-08-13, 22:01

Laviol, u nas jedynie ze ,,śliwkopodobnych" smaży się konfiturę. Do dżemów oprócz cukru dodajemy tylko źlefix. Ostatnio nam tak zgalaretkowała się nalewka z czerwonej porzeczki :D
Kasia111624 - 2019-08-13, 22:13

bezn, po spożyciu takowej galaretki można na pytanie: 'Znowu piłeś/-aś' odpowiedzieć: 'Ani kropli!' :D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group